Iz Savjeta sindikata misle drugačije: Neradnu nedjelju u Banjaluci priželjkuju mnogi

Plan za uvođenje neradne nedjelje za zaposlene u trgovini i uslužnim djelatnostima u Banjaluci biće prezentovan u martu, a cilj je da svaka nedjelja u mjesecu bude neradna.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je dodao da se na ovome radi sistemski kako ne bi došlo do kontraefekata za poslodavce i radnike.

“Predvidjeli smo etape kako bi se mogli prilagoditi svima, da ne dođemo u situaciju da neko ostane bez posla. Ako se to bude dešavalo, moramo se pripremiti da ljudi dobiju drugi posao i da se privreda prilagodi”, kazao je Stanivuković.

Istakao je da postoji nekoliko modela po kojima će se postepeno uvoditi neradne nedjelje u mjesecu.

“Razmatramo da krenemo sa dvije neradne nedjelje u mjesecu, dok ne dođemo do toga da bude neradna svaka nedjelja”, kazao je Stanivuković.

Predsjednica Savjeta sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kazala je da je ova inicijativa stara šest godina.

“Nema nijednog razloga ni opravdanja da se ne donese odluka u Banjaluci da se ne radi nedjeljom. Svi koji imaju namjeru da kupe nešto, naviknuće se da kupuju subotom ili drugim danima u sedmici, a ne nedjeljom” kazala je Mišićeva.

Direktor Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao je da se protive ovoj ideji.

“Ovakva mjera bi za rezultat imala pad prometa između deset i 15 odsto, što bi rezultiralo i smanjenjem radnog angažmana, odnosno broja radnika”, istakao je Aćić.

Naglasio je da je potencijalno rješenje jasno, da subjekti koji rade nedjeljom već imaju uračunat rad koji se plaća više u odnosu na ostale dane.

“Naš narod u značajnom dijelu vrijeme tokom vikenda troši u tržnim centrima. Ako je ovakav pristup zabranjivanju rada trgovcima, postavlja se pitanje da li bi i ostalim radnicima trebalo zabraniti rad nedjeljom. Jer, zašto bi trgovci bili u povoljnijem položaju u odnosu na ostale?”, rekao je Aćić.

Bijeljina

Predstavnici Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužne djelatnosti pokrenuli su inicijativu u Savezu opština i gradova da se rad nedjeljom u trgovini zabrani ili ograniči. Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je uputio prijedlog gradskoj Skupštini gdje je donesena odluka o zabrani rada nedjeljom svim trgovinskim radnjama na području grada.

Ostavite komentar: