Iz banjalučkog UKC-a tvrde: Kompleks na Paprikovcu riješiće problem parkiranja

11.08.2023. | 13:01

Saobraćajni kompleks koji se gradi u banjalučkom naselju Paprikovac biće završen uz maksimalan angažman Vlade Republike Srpske i izvođača radova, a znatno će doprinijeti rasterećenju saobraćaja u ovom i okolnim naseljima i riješiće problem parkiranja vozila, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske.

U saopštenju je navedeno da je objekat za stacionarni saobraćaj i komercijalne sadržaje jako kompleksan samim svojim položajem, te zahtjevan za izgradnju, pošto su četiri etaže ukopane u zemlju sa dvije strane, sjeverne i zapadne.

“Do sada je na Lameli tri urađeno oko 95 odsto radova, na Lameli dva oko 80 odsto, dok je na Lameli jedan do sada urađeno oko 70 odsto radova”, navedeno je u saopštenju.

Povodom najavljenog performansa pojedinih političkih subjekata u gradu Banjaluka, a radi sprečavanja dezinformacija i slanja pogrešne slike u javnosti o gradnji saobraćajnog kompleksa na Paprikovcu, iz UKC-a Republike Srpske ističu da je pri izvođenju radova bilo puno problema uzrokovanih specifičnostima terena, vremenskim nepogodama, pandemijom virusa korona, globalnim problemima inflacije i nabavke robe koji su prouzrokovali kašnjenja u dinamici izvođenja.

Na kašnjenje i zastoje u dinamici radova je uticala i epidemija virusa korona jer je bilo manje radne snage usljed mnogih bolovanja i raznih restrikcija i zaključavanja, a sama epidemija je uticala i na nestašicu i zastoje u isporuci materijala i opreme.

“Teška politička situacija u svijetu prouzrokovala je probleme sa isporukom i nabavkom materijala što je uticalo na dinamiku radova, a na zahtjev izvođača uz odobrenje nadzornog organa Direkcije za obnovu i izgradlju produžen je rok za izgradnju objekta”, pojašnjavaju u UKC-u Republike Srpske.

Na lokaciji Paprikovac u posljednjih pet godina povećan je broj usluga, a u toku je implementacija nekoliko značajnih projekata kao što su “Izgradnja i opremanje namjenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti UKC Republike Srpske”, “Djelimična sanacija objekata Maternitea i Klinike za infektivne bolesti”, “Projektovanje, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje objekta Tehničko-ekonomskog bloka UKC Republike Srpske”.

Prema Zakonu o obligacionim odnosima Republike Srpske, iako je ugovoreno da se cijena radova neće mijenjati u slučaju da se poslije zaključenja ugovora povećaju cijene elemenata na osnovu kojih je ona određena, izvođač može, i pored ovakve odredbe ugovora, zahtjevati izmjenu cijene radova, ako su cijene elemenata povećane u tolikoj mjeri da bi trebalo da cijena radova bude veća od 10 odsto, i to samo razliku u cijeni koja prelazi 10 odsto, napominju u UKC-u Republike Srpske.

Izvođač radova “Marković invest RM” obratio se UKC-u Republike Srpske za povećanje ugovorne cijene na osnovu poskupljenja materijala i radne snage na tržištu, a sve u skladu sa elaboratima sa analizama cijena i obračunu razlike u cijenama koji to dokazuju.

UKC Republike Srpske obratio se Vladi Republike Srpske sa zahtjevom da odobri sredstva u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima Republike Srpske.

Iz UKC-a poručuju da bi pojedincima bilo pametnije da se bave problemima u gradu Banjaluka i ispravljanju svojih pogrešnih poteza koji idu na štetu građana Banjaluke, a to su povećanje cijene parkinga u gradu, uništavanja već postojećih parkinga kao i gubitka sporova u samom centru Grada, a koji se tiču direktno parking prostora.