Isčupana stabla, prevrnuti kontejneri, uništena škola… Oluja napravila haos u Banjaluci FOTO

Banjaluka sabira štetu od snažnog olujnog nevremena koje je jutros “protutnjalo” kroz grad. 

Oluja je srušila drveće na više lokacija, čupala stabla iz korijena, prevrtala kontejnere, lomila suncobrane…

Naime, kako možemo vidjeti na fotografiji koja je na mejl BL portala stigla od našeg čitaoca, u banjalučkom naselju Petrićevac, Ulica Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, snažan vjetar napravio je opšti haos. Kontejneri su prevrnuti, smeće razbacano po ulici…

Još jedan nemili slučaj snažnog nevremena, značajno ozbiljniji od prethodnog, zabilježen je u Lazarevu. Snažan vjetar jutros je oborio drvo na automobil kod crkve Lazarica

Automobil je bio u pokretu, a vozač je samo pukom srećom prošao bez povreda.  Na terenu su policija i vatrogasci.

Zbog jakog vjetra i kiše koja je lila kao iz kabla “trpio” je i saobraćaj u Banjaluci. Vožnja je bila otežana, posebno na prilazima gradu.

Na ulazu u grad iz pravca Klašnica vozači su bili prinuđeni da zaustavljaju vozila jer su kiša i voda na kolovozu onemogućavali kretanje.

Semafori na tranzitu nisu bili u funkciji.

Nevrijeme uništilo i školu

Usljed snažnog nevremena koje je zahvatilo Banjaluku, ogromna šteta nanesena je, kako pišu Nezavisne, Osnovnoj školi “Stanko Rakita” u naselju Vrbanja.

Mještani kažu da su bili svjedoci velikog nevremena i prizora kada se krov škole otkinuo, kao i kad je od jačine vjetra počelo da se lomi drveće.  Jedna od zaposlenih kaže da dugo nije bilo nevrijeme koje je nanijelo ovakve štete ovoj osnovnoj školi.

“Nismo mogli ništa da učinimo kada su se usljed jakih vjetrova i kiše krenuli rušiti krov i drveće. Šteta je i unutra i spolja”, dodaje.

Nadležne službe na terenu

Komunalne ekipe i vatrogasci su na terenu i intenzivno rade na otklanjanju posljedica uzrokovanih olujnim nevremenom koje je jutros zahvatilo Banjaluku, poručuju iz Gradske uprave.

Za sada, prema prvim podacima sa terena, najviše je polomljenih grana drveća, dok je olujni vjetar obarao i stabla i stvorio niz problema u vezi sa javnom higijenom u vidu raznesenog otpada, kesa, lišća i sitnih grana.

Kako je potvrđeno u Odjeljenju za komunalne poslove, izdat je i nalog preduzećima „Tamaris“ i „Čistoća“ za maksimalan angažman po pitanju uklanjanja polomljenih grana, odnosno raznesenog otpada.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice potvrđeno je da su angažovane i stavljene u pripravnost sve raspoložive jedinice u Vatrogasnoj službi, koje su već na terenu na području Lazareva, gdje uklanjaju polomljena i oborena stabla.

Otklonjeni kvarovi na semaforima

Do 9 časova, otklonjeni su kvarovi na semaforima uzrokovani jutrošnjim nevremenom, dok je u toku otklanjanje kvara na raskrsnici ulica Knjaza Miloša i Bulevara Milutina Milankovića.

Gori žuti meteoalarm

Žuti meteoralarm upaljen je danas na cijeloj teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH zbog grmljavine, objavljeno je na sajtu Meteoalarma.

Žuto upozorenje znači da vrijeme može biti potencijalno opasno.

Ostavite komentar: