Investitori sigurni, struka i dalje u nedoumici: Upitna spratnost i dimenzije „Bijelog dvora“

Iako su radovi na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa „Bijeli dvor“  u centru Banjaluke počeli, profesorima sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, kao predstavnicima stručne javnosti, i dalje je nepoznato kako će objekat izgledati, otkrivaju za BL portal.

Dok struka, prije svega, brine o spratnosti budućeg objekta i poštovanju zakonskih regulativa, iz „Tempo gradnje“ koja je glavni investitor ovog projekta, uvjeravaju da imaju sve dozvole koje im omogućavaju da nastave radove. U takvom „raspoloženju“ protekao je i njihov posljednji sastanak sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, na kojem se nije  čulo mnogo novih detalja, ali je, priznaju i jedni i drugi, barem otvoren dijalog.

Profesor sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i bivši gradski pejzažni arhitekta Ognjen Šukalo, ima zamjerku i na Ministarstvo za prostorno uređenje, koje, kako kaže, nije objavilo elemente projektne dokumentacije zbog čega je čitav projekat i dalje u domenu spekukacija.

„Kad se stvari pokažu vrlo jasno, kad se da nešto na uvid, vrlo lako se može zaključiti da li je prostor u dozvoljenim dimenzijama ili nije“, kaže Šukalo za BL portal.

Ognjen Šukalo

Objašnjava da je za struku „sporan“ novi objekat koji treba da se gradi iza stare „Čajavčeve“ zgrade upravo zbog toga što nisu poznate njegove konačne dimenzije.

„Stalno smo u nekoj zoni spekulacija. Mi tvrdimo, na osnovu nekog 3D modela od prije četiri godine, da nešto nije u redu, oni kažu da jeste – vjerujte nam na riječ. Otprilike tako ide. Mi i dalje sumnjamo, oni i dalje tvrde da je sve u redu“, objašnjava Šukalo i naglašava da bi Grad, akademska zajednica i šira stručna javnost, trebalo ozbiljnije da se pozabave ovim i sličnim projektima u Banjaluci koji se, kaže, tek spremaju.

Predstavnici investitora naglašavaju da su u dijalogu učinili prvi korak i izrazili spremnost da izgled fasade na već postojećem objektu koji će biti pretvoren u hotel, prilagode centru Banjaluke.

“Mi smo rekli da smo spremni da se koriguje fasada u nekom blažem obliku. Doduše, to neće biti na repertoaru bar za tri godine, dok ne dođemo do te faze”, kaže za BL portal Andrej Došenović, pravni zastupnik “Tempo gradnje” i dodaje da se radovi u centru grada nastavljaju planiranim kontinuitetom.

Da se u centru grada uveliko radi, vidi se i po kamionima koji svakodnevno odvoze velike količine šuta sa prostora iza “Čajavčeve” zgrade sa kojeg su već nestali nekadašnji objekti.

Nikolina Damjanić, BL portal

Ostavite komentar: