Investitor kompleksa kod kina Kozara uvjerava: Poranili smo da bi spriječili incidente FOTO

Počeli smo sa radovima jutros u pet časova kako bismo izbjegli situaciju od prošlog petka kada smo imali opstrukciju građana, a nismo htjeli da policija asistira i dodatno sve uznemirava, rekao je za BL portal Vedran Savić, direktor firme “Cinema Tower” koja je jutros, i pored protesta dijela stanara, počela sa radovima na priključnoj saobraćajnici u Aleji Svetog Save kako bi se mogli izdvoditi radovi u Ulici Sime Šolaje na lokaciji nekadašnjeg kina Kozara.

“Dobili smo instrukciju da zonu radova ogradimo zaštitnom ogradom, kako bismo mogli da nesmetano izvodimo radove. Prije šest časova postavljena je ograda, to je trajalo desetak minuta, da bi se spriječili incidenti i da se ne bi ugrozila sigurnost građana kada dođu mašine. Mi smo dužni po dokumentima i saglasnostima koje smo dobili da napravimo taj priključak I da vratimo taj gradilišni priključak nakon završetka radova u prvobitno stanje. To je naša obaveza”, rekao je Savić.

Njegova firma namjerava da izgradi stambeno-poslovni kompleks na lokaciji nekadašnjeg kina Kozara koji će imati 13 spratova i dvije podzemne etaže.

,,Naša dozvola je konačna i izvršna i možemo da radimo. Evo polako smo počeli sa pripremanjem tih radova na terenu. Sudski spor postoji zato što određena lica imaju formalno pravno po zakonu pravo na učestvovanje u postupku. Oni su iznosili svoje primjedbe na prvom i drugom stepenu izdavanja građevinske dozvole i te primjedbe su odbijene. Naš pravni sistem je takav da daje mogućnost da se podnose određeni podnesci određenim instancama, ali to svakako ne odlaže naša prava da gradimo”, dodaje on.

Posebno ističe da je projekat osmišljen da preporodi prostor nekadašnjeg kina I da sve ono što su mane pretvori u prednost.

“Naš objekat u osnovi u horizontalnim gabaritima zauzima 30 odsto manje osnove, nego što su zauzimali objekti starog kina. Zato je spratnost malo viša, to je rađeno da čitav prostor prodiše. Mi smo zajedno sa Gradom odlučili, kada je projekat razvijan, da bude što uži u horizontalnim gabaritima, kako bi se ostavilo što više prostora da blok diše. Zato je to namireno malo višom spratnošću”, uvjerava Savić.

On tvrdi da je ovo, kako kaže, prvi pravi svjetski projekat kada je u pitanju kolektivno stanovanje u Banjaluci sa oko 2.000 uređenih kvadrata gdje će biti i dosta zelenila.

“Ovo će biti potpuno preporođen blok, koji će dobiti šarm za decenije koje dolaze”, kaže Savić.

Uvjerava da se protiv njegovog projekta budi samo jedna manja grupa ljudi koja se predstavlja kao predstavnik čitavog bloka.

,,Vi imate najmanje sedam, osma ulaza koji su ili jednoglasno podržali gradnju ili se ne protive. To je dio građana koji proizvodi situaciju na terenu, koju su sad proizveli”, dodaje on.

Navodi da je na brojnim sastancima prezentovan projekat kako bi se razbile zablude, a došlo se i do kompromisnog rješenja koje je, kako ističe, njegovu firmu koštalo milione.

,,Sve ono što se navodi od organizatora dijela bune, dijela građana da će biti mane kada objekat bude napravljen u suštini su trenutno mane i to može golim okom da se vidi. Kroz privođenje regulacionog plana sve te mane će biti riješene i pretvorene u prednost. Od sigurnosti saobraćaja, povećanja zelenila, povećanja broja parking mjesta, praktično sve će biti uređeno. Mi smo pristali u toj seriji razgovora na kompromise vrijedne više od dva miliona maraka. Smatram da su ti rezultati, koji su postignuti jedan primjer društveno odgovornog ponašanja svih strana, Gradske uprave, stanara i nas kao investitora”, ističe Savić.

Direktor Cinema Towera tvrdi da Regulacioni plan predviđa da se uklone dva manja drveta i zasadi 30 novih krošnji što po njemu znači da će ovaj prostor postati zona novog zelenila.

,,S obzirom da se radi o svjetskom projektu, evo već imamo pozive na međunarodne konkurse za naše rješenje, siguran sam da ćemo podići vrijednost i okolnih nekretnina, barem za 500 maraka po kvadratu”, uvjerava Savić uz napomenu da će kao dio prihvaćenog kompromisnog rješenja prije izvođenja mašina izvršiti snimanje objekata i napraviti nalaz ovlaštenog sudskog vještaka kako bi se svi eventulani problemi mogli rješavati na pravičan način.

Željka Pavlović, BL portal

Ostavite komentar: