Inspektorat o slučaju „Diplome“: Gradska uprava Banjaluka nikada nije zatražila bilo kakve provjere

Grad Banja Luka nije podnio nijedan zahtjev za provjeru diploma zaposlenih u Gradskoj upravi, iako je to najavljeno još u januaru ove godine, potvrđeno je BL portalu iz Inspektorata Republike Srpske.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, po preuzimanju vlasti, obećao je provjeru diploma zaposlenih u Gradskoj upravi, tvrdeći da ima “dosta i lažnih diploma i univerziteta”, ali u Inspektoratu tvrde da, zapravo, do njih nikada nije stigao zahtjev za provjeru.

“U vezi vašeg upita da li je Gradska uprava Banja Luka, od decembra 2020. godine do danas, podnijela zahtjev Inspektoratu Republike Srpske za provjeru diploma zaposlenih u Gradskoj upravi, obavještavamo vas da do danas kod ovog organa nije zaprimljen zahtjev za inspekcijsku kontrolu zakonitosti sticanja školskih isprava zaposlenih u Gradskoj upravi”, navodi se u pisanom odgovoru Inspektorata.

Iz Gradske uprave do objavljivanja teksta nisu odgovorili na naša pitanja o tome da li su pokrenuli bilo kakav postupak u vezi sa diplomama.

Po preuzimanju vlasti, jedno od prvih obećanja nove gradske administracije bila je upravo kontrola zakonitosti diploma zaposlenih u Gradskoj upravi. Gradonačelnik Stanivuković 31. januara ove godine izjavio je da je “Tim za reviziju utvrdio da postoje sporne diplome, koje su stečene za vrlo kratko vrijeme, zbog čega će i one biti predmet provjera.”

“Poslaćemo svim školama i fakultetima da se izjasne o ovim diplomama, a zatim ćemo poslati i inspekcijskim organima da ih ispitaju. Takođe, vidio sam natpise da su sporne diplome iz mog kabineta zbog čega će i one biti poslate na provjeru”, rekao je Stanivuković.

Nešto ranije, 8.januara ove godine, Stanivuković je najavio da će “uskoro biti biti objelodanjeno ko ima lažne diplome i da slijedi revizija, a onda i krivične prijeve”.

“'Sve mora biti crno na bijelo. Damo institucijama da rade, ako neke ne budu htjele raditi to znači da će se mora preispitati i njihova uloga. Ono što je moja uloga biće završeno 300 odsto”, isticao je tada Stanivuković.

Ostavite komentar: