Inspekcija utvrdila manjak od 138.443 KM: Isplivale nove nepravilnost u banjalučkoj Akvani

Republička tržišna inspekcija utvrdila je niz nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga i evidencija u restoranu „Mediterraneo“, a koji posluje u sastavu Akvane.

Prilikom redovne inspekcijske kontrole, uvidom u poslovne knjige i evidencije, te pregledom, popisivanjem roba, proizvoda i repromaterijala, utvrđene su knjigovodstvene razlike u odnosu na stvarno zatečeno stanje.
Za odjel kuhinje, poređenjem evidentiranog ukupnog zaduženja i evidentiranog razduženja, u odnosu na stvarno zatečeno stanje, utvrđen je manjak za knjigovodstveni iznos zalihe od 138.443,60 KM, odnosno u kuhinji nije zatečena zaliha gotove robe, pa je stvarno zatečeno stanje u manjku za navedeni iznos. Takođe, određene razlike u vidu viška i manjka utvrđene su i za odjel šanka, a što je isključivo rezultat netačnog vođenja evidencija.
Zbog počinjenog prekršaja inspektor je pravnom licu izrekao novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM, te odgovornom licu u pravnom licu u iznosu od 500 KM. Takođe, postupajući inspektor je u cilju usklađivanja poslovanja kontrolisanog subjekta sa zakonom, donio Rješenje o otklanjanju nepravilnosti kojim je naloženo da se izvrši usklađivanje knjigovodstvenog stanja roba, proizvoda i repromaterijala sa stvarnim stanjem, piše ATV.

Ostavite komentar: