Inspekcija potvrdila datum: Malbašić prijavio rušenje u centru Banjaluke

Firma „Tempo gradnja“, poznatog banjalučkog biznismena Veselina Malbašića, kao investitor najavila je početak rušenja objekata iza “Čajavčeve” zgrade u centru Banjaluke za 19. februar, potvrđeno je BL portalu iz Inspektorata Republike Srpske.

Prijavu početka izvođenja radova na rušenju objekta u ulici Kralja Petra I Karađorđevića 103 dostavili su republičkoj urbanističko-građevinskoj inspekciji u zakonom propisanom roku.

“Tempo  gradnja” posjeduje Rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kojim se investitoru daje dozvola za uklanjanje objekata iza “Čajavčeve” zgrade. Rušiće se sve do zgrade IRB-a, i to dvospratnica okrenuta prema hotelu Bosna, kao i dva jednospratna objekta.

“Čajavčeva” zgrada

“Investitor je obavezan da radove na rušenju objekta izvodi u skladu sa odobrenom tehničkom dokumentacijom na osnovu koje je izdato odobrenje za rušenje i u skladu sa tehničkim mjerama, propisima, normativima i standardima koji važe za izvođenje konkretnih radova”, ističu iz Inspektorata.

Navode i da će nadležna inspekcija u okviru redovnih periodičnih kontrola vršiti provjeru izvođenja radova u različitim fazama.

Projekat uklanjanja objekta uradio je „Projektni studio Motika” iz Zvornika u saradnji sa „Radis” doo Istočno Sarajevo.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske potvrdili su BL portalu da su investitoru, osim građevinske dozvole za uklanjanje postojećih objekata, izdali i lokacijske uslove za izgradnju stambeno-poslovnog objekta i rekonstrukciju poslovnog objekta na lokaciji Ulica Kralja Petra I Karađorđevića 103 u centru Banjaluke.

Segment Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka koji se odnosi na prostor između Banskog dvora, Hotela Bosna i zgrade IRB-a

Važećim Regulaciom planom zadržava se “Čajavčeva” zgrada, odnosno postojeći poslovni objekat u njegovim gabaritima sa četiri sprata. Iza te zgrade predviđena je stambeno-poslovna zona gdje je samo stručnom terminologijom definisan koeficijent izgradjenosti 4,2 i koeficijent zauzetosti 0,8.

U javnosti se spekulisalo da će drugo Malbašićevo preduzeće, “Premium Invest” na tom lokalitetu izgraditi poslovno-stambeni kompleks “Bijeli dvor”. Iz Tempo gradnje su ranije poručili da će sve informacije o gradnji na ovoj atraktivnoj lokaciji preko puta Banskog dvora biti dostupne 15. marta ove godine.

Prema još nezvaničnim informacijama, „Čajavčeva“ zgrada, u kojoj je između ostalih i kafić Combo, biće rekonstruisana i pretvorena u hotel „Inter“ sa pet zvjezdica i fasadom u stilu klasicizma.

Ostavite komentar: