Imovina stare Toplane ide na prodaju: Niti je mogu ugasiti niti poslati u stečaj

Grad Banjaluka će pokušati da smanji dugove stare Toplane teške 90 miliona KM tako što će pokušati unovčiti imovinu ovog preduzeća.

Prvi koraci ka tome se već preduzimaju. Gradonačelnik Igor Radojičić je potvrdio da je Grad okupio sve akcije malih akcionara i da je Toplana sada u stoprocentnom vlasništvu grada.

– Sada ide transformacija preduzeća iz akcionarskog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću – kazao je Radojičić.

Prije otkupa malih akcionara Grad je bio vlasnik više od 95 odsto akcija stare Toplane. Radojičić je rekao da su se na taj korak odlučili jer su, kako kaže, manji vlasnici često bili prepreka da se realizuju neki planovi.

– Po zakonu o akcionarskim društvima, u stvarima u kojima se Grad izuzima od glasanja odluku donose mali akcionari. Tu smo imali priču nedavno u Zavodu za izgradnju Banjaluka (ZIBL). Grad je htio odobriti pozajmicu ZIBL, ali nije mogao učestvovati u glasanju o tome jer sam daje pozajmicu. Tako su mali akcionari donosili odluku bez obzira koliko mali je njihov vlasnički udio. To je osnovni problem kod akcionarskih društava – možete biti u poziciji da iako imate 99 odsto vlasništva, ne možete donijeti neku odluku već je ona u rukama malih akcionara. Kada je u pitanju stara Toplana, stoprocentno smo preuzeli vlasništvo istiskivanjem malih akcionara i sada se ide u transformaciju društva sa ograničenom odgovornošću – rekao je on.

Radnici

Naglasio je da je cilj da se dalje radi restruktuisanje stare Toplane.

– Ideja je da se to preduzeće svede na minimalan, simboličan broj radnika, jer ona praktično ne radi. Trenutno ih ima 15 ali se i dalje smanjuje broj zaposlenih – kazao je on.

Podsjetio je da Toplana ima dugove koji se mjere desetinama miliona maraka sa kojim će se valjati boriti u idućim godinama, pa i decenijama.

– Mi smo lani plaćali sve njihove garancije; to je prošle godine bilo oko četiri miliona KM, a otprilike isto toliko novca je predviđeno i ove godine. Dio dugova vraća i sama Toplana, jer oni još uvijek naplaćuju dugove od potrošača koji nisu izmirili sve obaveze putem sudova i kroz reprogame, ali to nije puno sredstava – istakao je Radojičić.
Kaže da ne mogu firmu ugasiti, jer je dužna 90 miliona KM, niti se može odvesti u stečaj, jer bi Gradu dospjela na naplatu u velikoj mjeri njihova dugovanja.

– Isto tako imaju optrećenje hipotekama i treba na kraju vidjeti šta sa tim „mrtvim kapitalom“. Radi se o velikim objektima i kapacitetom koji će sada ležati i biti uglavnom neiskorišteni. Dakle, valjalo bi na neki način, narodski rečeno, pokušati izvući neki novac iz toga, da se vraćaju ogromni krediti stare Toplane, jer će sada njeni kapaciteti ležati uglavnom neiskorišteni – kazao je on.

Umanjeni dugovi

Radojičić je potvrdio da je u igri i prodaja imovine stare Toplane.

– Treba promijeniti regulacioni plan i na onoj lokaciji na kojoj su sada ogromni rezervoari i ostalo, te pokušati predvidjeti neke druge industrijske sadržaje ili od prodaje zemljišta ili kapaciteta ostvariti neke prihode, jer to leži i propada a mi vraćamo dugove – kazao je on.

Prije nekoliko meseci dugogodišnji direktor Toplane Mićo Milovanović je kratko rekao da je lani 56 radnika proglašeno tehnološkim viškom, da su oni zbrinuti u skladu sa zakonom, a da je 51 prešlo u novo preduzeće Eko toplane.

Kada je u pitanju finansijsko stanje Toplane, Milovanović je rekao da je i tu bilo pomaka te da su ukupni dugovi umanjeni. Kazao je da je na kraju 2017. ukupan dug preduzeća iznosio 97,6 miliona KM, a na kraju 2018. godine 94,7 miliona KM.

Organizacione promjene

Preduzeće “Eko toplane” bi uskoro trebalo dobiti novi način upravljanja. Za narednu sjednicu, koja je zakazana za 2. juli, predloženo je da ovo privredno društvo dobije upravu sačinjenu od tri člana odbora, umesto direktora.

Pored ove izmjene, odbornici će na istom zasjedanju razmatrati i finansijski izvještaj ovog preduzeća za prošlu godinu, kao i plan ulaganja za ovu.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: