Ilić poručio Stanivukoviću: Prestani sa ispadima i izvini se građanima zbog sastanka sa Šmitom

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić smatra skandaloznim susret banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića sa Kristijanom Šmitom, čime se, kaže, ponižavaju i obezvređuju institucije u Srpskoj, te ga poziva da prestane sa takvim ispadima i da se izvini građanima.

Ilić je rekao Srni da zvaničnim prijemom Šmita u Gradsku upravu u svojstvu funkcije za koju se predstavlja da obavlja, gradonačelnik pokušava dati legitimitet čovjeku koji taj legitimitet nije dobio kroz zvanične međunarodne institucije, kako je to definisano Dejtonskim sporazumom.

“Gradonačelnik mora da shvati da izborom na tako važnu funkciju u većini situacija mora da zaboravi političku pripadnost, jer je biran da štiti interese građana i institucija i Banjaluke, ali i Republike Srpske čiji je Banjaluka glavni grad, a ovim potezom se institucije totalno ponižavaju i obezvređuju”, naglasio je Ilić.

Ilić je ocijenio građani i institucije Banjaluke i Republike Srpske nisu zaslužili tako neodgovorno ponašanje bilo kojeg pojedinca koji je dobio legitimitet da ih zastupa.

“Nemam problem da gradonačelnik vrši prijeme bilo kojih pojedinaca u svojstvu građana ove ili bilo koje zemlje, ali je skandalozno i neprihvatljivo da vrši prijem onih zvaničnika koji nisu dobili pravni legitimitet onako kako je to propisano međunarodnim ugovorima“, istakao je Ilić.

On je pozvao Stanivukovića da prestane sa takvim ispadima, da se izvini građanima Banjaluke i Republike Srpske na ovakvom potezu, da bi svi zajedno nastavili da štite legitimitet i autoritet institucija Srpske jer je samo to garant opstanka na ovim prostorima u ovako teškim i izazovnim vremenima.

“Ako izgubimo autoritet, a sa ovakvim postupcima užurbano idemo ka tome, onda ćemo izgubiti identitet koji smo gradili godinama i vijekovima unazad”, zaključio je Ilić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sastao se danas sa Kristijanom Šmitom u zgradi Gradske uprave.

Ostavite komentar: