Ilić poručio: Rušimo anarhiste kroz institucionalno djelovanje

Ako bih morao u jednoj rečenici opisati „političku borbu“ koju vodimo u Banjaluci, onda bih rekao da: „Rušimo anarhiste kroz institucionalno djelovanje“, poručio je u autorskom tekstu predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić.

Navodi da su porodica, crkva, administracija, političke stranke, bolnice, putevi, fabrike, banke, vladine i nevladine organizacije, udruženja gradjana, itd. u najširem smislu institucije koje čine društvo, čine život, čine državu.

“Svako djelovanje mimo ovih institucija ili nepoštovanje definisanih procedura ovih institucija je vaninstitucionalno djelovanje i ono je u većoj ili manjoj mjeri oblik destrukcije ili rušenja, tj. to je anarhija”, navodi Ilić.

Dodaje da danas u Banjaluci imamo sve češću i sve izraženiju pojavu anarhističkog urušavanja institucija sistema, sve naglašenije vaninstitucionalno djelovanje, nepoštovanje odluka, uzimanja stvari u svoje ruke, rješavanja stvari poprijeko.

“Izabrani pojedinci u institucijama Grada uzimaju sebi za pravo i smatraju normalnim da oni lično budu mjerodavni vaninstitucionalni tumači i kreatori prava ljudi i procesa u Gradu, sa intencijom da u budućnosti isto to rade i u institucijama Republike Srpske. Sebe proglašavaju u „jedine tumače istine“ što im daje legitimno pravo da budu jedini nosioci prava na odluku šta će, da li će i kako će provoditi odluke institucija Grada i društva u cjelini”, navodi Ilić.

Ističe da je dovoljno pogledati koliko odluka Skupštine glavnog grada Republike Srpske, kao najvišeg predstavničkog organa građana, gradska administracija nije i neće da provede.

“Koliko odluka drugih zakonodavnih i sudskih institucija i institucija izvršne vlasti Republike Srpske se ne provode u gradu na Vrbasu. Gradska imovina se neovlašteno daje u ruke partijskim aktivistima i umjesto da ta mehanizacija služi svrsi kopanja i čišćenja kanala, pravljenja puteva, vodovoda, nasipa u Gradu, ona se stavlja u funkciju aferaških obračuna”, dodaje on.

Navodi da se veliki postotak društvenih procesa iz institucija sistema preselilo i isti se vode vaninstitucionalno na društvenim mrežama. Institucionalni autoritet se preselio na društvene mreže i tu se kreira i daje legitimitet procesima i odlukama.

“Očito je da pojavni oblici anarhističkog aktivizma u gradu Banja Luka narastaju i prerastaju u političku ideologiju. Nalazimo se na prekretnici u kojoj je u političkom smislu cilj da se obezvrijede, umrtve i onemogući djelovanje legalnih institucija sistema tj. da se sruši institucionalni sistem Republike Srpske, a samim tim i Republika Srpska. Mentori anarhizma u ovoj fazi imaju pristup jačanja socijalne podrške nezadovoljnih građana, a na kritici neefikasnosti, nekompetentnosti i kriminalizacije institucija Republike Srpske. Za realizaciju ovog zadatka zaduženi su beskompromisni, borbeni „revolucionari“, koji zarad ličnog neznanja, a što ih ne opravdava, nesvjesno, ali populistički učestvuju u rušenju sistema vrijednosti jednog društva, danas je to grad Banja Luka, a sutra možda i nešto veće”, ocjenjuje Ilić.

Autorski tekst na portalu banjaluka.net zaključio je riječima:

“Istorija je pokazala da društvo u kojem uspiju zavladati vrijednosti koje postave kroz sistem anarhisti, takav sistem nužno vodi ka urušavanju institucija države i potencijalno mogućem krahu iste.”

Ostavite komentar: