Ilić o udžbenicima u Banjaluci: Gradonačelnik zaobišao zakonsku proceduru da osigura sav novac

Raduje me što će osnovci imati besplatne udžbenike, ali put kojim se do toga došlo nije pravno valjan i bojim se da bi mogao u narednom periodu stvoriti probleme u funkcionisanju Grada Banjaluka, rekao je za ATV Mladen Ilić, predsjednik banjalučke Skupštine.

“Izuzetno je dobra stvar što će osnovci od iduće školske godine imati besplatne udžbenike. Svjesni smo da je to jedna povlastica za njih i rasteretiće sigurno porodične budžete i to je, moramo priznati, dobra praksa. Ono što nije dobro za ovaj slučaj je sama procedura koja je dovela do toga da osnovci imaju besplatne knjige, jer je ona urađena protiv zakona, kaže Ilić za ATV i dodaje: “U prevodu, Grad Banjaluka ima obezbijeđena sredstva od nekih 700.000 za besplatne udžbenike u ovoj godini i to je iznos koji je usvojen u budžetu na početku ove godine.
“Taj drugi iznos sredstava koji je još toliki, pa čak i nešto veći od ovog, gradonačelnik pretpostavlja da će biti usvojen u narednom budžetu te će na taj način moći biti isplaćen u martu naredne godine”, navodi Ilić.
Ilić kaže da je ovo još jedan pokušaj da se Skupština grada dovede pred svršen čin.
“To je još jedan od pokušaja da se Skupština Grada dovede pred svršen čin, iako je već u nekoliko navrata pohvalila ovakvu inicijativu. Nažalost ovaj način je protivzakonit i Banjaluka može ući u problem finansiranja ovog projekta. To vam je kao da kupujete auto od 20.000 maraka, sada imate 10.000, a za ovih deset ćemo vidjeti šta će biti sljedeće godine. To je neozbiljno”, kaže Ilić.

Ostavite komentar: