Igor Radojičić: Opozicija ponovo pokušava da prevari građane

Opozicija stalnim protestima želi da generiše istu situaciju kao i prošle godine i da Banjaluku drži u stanju stalnih protesta i time pravi uvod u izbore.

To je iscrpljivanje građana i pokušaj stvaranja nervoze, koji je i u dobroj mjeri ugrožavanje funkcionisanja grada.

Izjavio je to gradonačelnik Igor Radojičić u intervjuu za “Glas Srpske”.

– Ako imate konstantne proteste i zauzimanje određenih dijelova grada, onda tu ne možete imati ni kulturne, ni sportske, ni zabavne, ni turističke događaje – kaže Radojičić.

GLAS: Opozicija je prije sedam dana organizovala proteste u parku “Mladen Stojanović”, koji su najavljeni i za večeras na istom mjestu. Kako ocjenjujete te proteste i zahtjeve opozicije, od kojih je jedan da se Vi oglasite i iznesete stav o dešavanjima ispred hrama Hrista Spasitelja i u “parkiću”?

RADOJIČIĆ: Što se tiče protesta, jasno je da je riječ o ranoj kandidaturi i početku prilično agresivne predizborne kampanje. Grad se pokušava ponovo držati pod stalnim pritiskom, protestima i blokadama i na taj način se pokušavaju kopirati prošlogodišnji događaji, kada je jedan dio poslanika prevario Banjalučane i uzeo 20.000 glasova na tragediji jedne porodice. Sad se mijenja tema i na istoj matrici pokušavaju Banjalučane ponovo prevariti i uzeti 40.000 glasova za lokalne izbore. Što se tiče zahtjeva, kao gradonačelnik sam svakodnevno prisutan u medijima i u javnosti i mogu se pronaći desetine izjava u vezi sa protestima u gradu i mnogo još toga. Druga je stvar da li se nekome sviđa to što govorim. A kada je riječ o ovogodišnjim okupljanjima, Ustavom je zagarantovana i mora biti omogućena sloboda javnog okupljanja i sloboda mišljenja. Ali i oni koji odobravaju i oni koji organizuju okupljanja moraju poštovati zakone koji propisuju kako se ta okupljanja vrše. Ako svi to poštuju, onda nema problema i ima prostora i za one koji protestuju i za one koji se vesele ili organizuju bilo kakve druge skupove u gradu. Ako bilo ko iskoči izvan okvira zakona, onda nastaju i bezbjednosni i politički i svi ostali problemi. Pri tome slike koje idu iz grada, mislim i na one kada su bile intervencije policije, trebalo bi da budu mnogo odmjerenije i umjerenije.

GLAS: Ali zašto je data dozvola za koncert Lepe Brene na Trgu Krajine, ali ne i za mirne proteste građana?

RADOJIČIĆ: Kada je riječ o dozvolama za javne skupove, to je pitanje za MUP. Naša nadležnost su dozvole za zauzimanje javnih površina onda kada je riječ o odobrenim javnim skupovima ili drugim aktivnostima. Prošle sedmice je “Restart Srpska” tražio dozvolu za štand na Trgu Krajine, a administrativnim poslom je od toga napravljen problem.

GLAS: Možete li biti precizniji?

RADOJIČIĆ: Odjeljenje nadležno za izdavanje dozvola utvrdilo je da je već izdalo dozvole nekom drugom i da ne može taj dan dati i “Restartu”, ali može neki drugi dan. Mislim da u odjeljenju nisu imali dovoljno političkog takta i da je trebalo da daju dozvolu “Restartu”, ali administrativno nije napravljena nikakva greška, jer je predložen drugi termin, ali to nije odgovaralo “Restartu” i oni su od toga napravili političku priču. Međutim, nije zgodno ni od gradskih službenika tražiti da imaju političkog takta, jer to otvora drugu vrstu problema.

GLAS: Afera “Piralen” uznemirila je javnost. Kako će biti riješen taj problem i kako je uopšte moguće da se desi tako nešto?

RADOJIČIĆ: To je veoma kompleksna tema koja se tek nalazi pred nama. Prvi uzorci su pokazali visoka zagađenja piralenom i pokrenula se prava lavina reagovanja i pitanja. Mi smo putem inspekcijskog nadzora ušli u kontrolu šireg prostora “Incela”, uzete su desetine uzoraka tla i vode i rezultate očekujemo u toku mjeseca. U pripremi je plan aktivnosti koji bi trebalo da prevenira da se takve situacije više ne ponove, da bude procijenjeno kako treba sanirati teren i rečeno šta se može uraditi sa zagađenim tlom. Plan podrazumijeva i konstantna mjerenja i uzorkovanja, kao i jedan širok i obiman program besplatne preventivne zdravstvene zaštite, a naravno da ćemo insistirati i na tome da bude utvrđeno ko je kriv za aferu “Piralen”.

GLAS: “Eko toplane” su projekat koji ste stalno isticali i činjenica je da je protekle sezone grijanje bilo bolje. Međutim, sada je kubik drva 80 KM, sa tendencijom da će pred zimu skočiti i na 110 KM, tako da ispada da će cijenu boljeg grijanja stanova platiti mještani Lauša, Petrićevca, Paprikovca i prigradskih naselja, koji nikada nisu koristili usluge toplane?

RADOJIČIĆ: Ne bih se složio. “Eko toplane” su veliki potrošač, ali one nisu uticale na porast cijene ogreva, jer na tržištima koja nemaju veze sa Banjalukom, od Bijeljine, pa nadalje, raste cijena drveta. Gradnja nove toplane je naš najveći i najznačajniji projekat, jer je zaista nedostajalo samo malo da grad ostane bez grijanja i onda bi bila katastrofa.

GLAS: Stikeri su podijelili javnost, i to onaj 7/1, koji je dio populacije proglasio za seksistički i mizogin?

RADOJIČIĆ: Mi smo stikerima dobili efekte koje smo htjeli, a to je da Banjaluka ima dodatnu vidljivost, jer su društvene mreže i mobilne aplikacije nešto što svi koriste, a ta kontroverzna rasprava je izazvala još veću vidljivost. O tom jednom stikeru su podijeljena mišljenja, ali ideja i namjera Gradske uprave nije bila uvredljiva, već vizuelizacija jedne urbane legende, za koju svi znamo i za koju i gosti čuju prije nego za Kastel ili krivi sat, ali svakako ćemo uvažiti i drugačije stavove.

GLAS: Koji dosadašnji projekat biste izdvojili i šta će biti realizovano do lokalnih izbora naredne godine?

RADOJIČIĆ: Rekao sam već da je toplana najznačajniji, a najviše vidljiv je novi most na mjestu nekadašnjeg “Zelenog mosta”. Kružni tokovi su postali svojevrstan hit u ovom mandatu, a velika interesovanja su pobudila dječja igrališta, koja su rađena sa društveno odgovornim kompanijama.

GLAS: Planovi?

RADOJIČIĆ: Pored pet mostova za četiri godine planiramo još nekoliko kružnih tokova, niz saobraćajnica, urbanističko preuređenje centra grada, završetak vrtića u Lazarevu, na Petrićevcu, Starčevici i u Domu “Rada Vranješević” i rekonstrukciju “Ježeve kućice”, zatim nekoliko domova u seoskim područjima, kao i mnogo ulaganja u vodovodnu i kanalizacionu mrežu, pa bi Jagare, Česma, potkozarska sela, plato Manjače, Bronzani Majdan, Piskavica, Slavićka i Radosavska trebalo da dobiju vodu, a kraj škola na Laušu i Starčevici planirane su dvije dvorane.

GLAS: Hoćete li se ponovo kandidovati za gradonačelnika?

RADOJIČIĆ: Vjerovatno!

GLAS: Nesumnjivo je da postoji skupštinska većina, ali koje stranke i koji odbornici je trenutno sačinjavaju?

RADOJIČIĆ: Partneri u koaliciji su SNSD, DNS, SP, DEMOS, US, Poligraf i predstavnik nacionalnih manjina. Za svaku sjednicu Skupštine imamo razgovor o svakoj tački dnevnog reda i to funkcioniše bez velikih poteškoća, a kad je riječ o odbornicima, to nije baš tako lako pratiti, jer su premještanja odbornika izazivala poteškoće, ali koalicija dobro funkcioniše.

GLAS: Kružni tok kod restorana “Sirano” ubrzao je i protok saobraćaja na Laušu, ali samo par dana nakon što je pušten u rad obilne padavine su izazvale pravu poplavu na tom kružnom toku. Kako i zašto se to desilo?

RADOJIČIĆ: Poklopile su se dvije stvari. Jedna je prava vremenska nepogoda, a druga je što Lauš u Karađorđevoj ulici odavno ima s tim probleme, jer profil kanalizacionih cijevi ne može da podnese ogromne padavine. Predviđeno je oko 500.000 KM za rekonstrukciju kanalizacije na Laušu, ali stalno su padali tenderi i sad se ponavljaju. Zbog klimatskih promjena koje izazivaju nesvakidašnje nepogode imali smo mnogo problema i u brojnim prigradskim mjesnim zajednicama, ali tamo nema lokalnih “Instagram” zvijezda da sve snimaju telefonom.

Ostavite komentar: