I pored protesta, investitor najavio: Počinje izgradnja nebodera u centru Banjaluke

04.07.2022. | 21:26

Firma “Cinema Tower” kao investitor saopštila je da su riješene sve nesuglasice u vezi gradnje stambeno-poslovnog kompleksa na mjestu nekadašnjeg kina “Kozara” u centru Banjaluke.

Ako je suditi po tabli koja je postavljena na toj lokaciji, uskoro počinje izgradnja nebodera koji će imati 13 spratova i dvije podzemne etaže.

Investitor tvrdi da su dobijene sve prethodno potrebne dozvole i saglasnosti, uključujući i građevinsku dozvolu.

Kada je u pitanju plan gradnje, investitor kaže da čekaju da se otvori priključna saobraćajnica kako bi se mogli trenutno izdvojiti radovi koji idu iz Ulice Sime Šolaje prema Aleji Svetog Save.

“Ovih dana bi trebali da krenu prvi zemljani radovi. Početak radova možda će se desiti već sljedeće sedmice”, napomenuo je investitor, piše Srpskainfo.

Očigledno da mnogi stanari okolnih zgrada ne gledaju blagonaklono na ove najave. Još u petak, 1. jula mještani banjalučkog naselja Centar 1 okupili su se ispred nekadašnjeg kina “Kozara” kako bi mirnim protestom iskazali nezadovoljstvo zbog planirane izgradnje nebodera u komšiluku.

Građani su stali pred građevinske mašine i nisu dali da se započne bilo kakav rad. Sa protesta su poručili da od svojih namjera neće odustati, te da će se uz pravnu borbu ako treba ponovo okupljati, kao što su to činili i ranije.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je u jesen 2020. godine, u finišu predizborne kampanje, obećao da će se umjesto nebodera na toj lokaciji izgraditi amfiteatar na otvorenom. Prošle godine, po preuzimanju funkcije gradonačelnika, izjavljivao je da se nalazi u “pat poziciji”, jer investitor ima svu potrebnu dokumentaciju za građevinsku dozvolu, dok postoji dio mještana koji se protive najavljenoj izgradnji višespratnice na lokaciji nekadašnjeg kina “Kozara”.