I dalje kandidat za Stanivukovićevog zamjenika: Ova stranka je bila prvi izbor Milade Šukalo

Milada Šukalo, kandidat gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića za njegovog zamjenika, javnosti je predstavljena kao građanski aktivista, humanitarka, menadžerka ljudskih resursa, bez isticanja njenog stranačkog opredjeljenja ili ranijih političkih angažmana.

Prije dolaska u Banjaluku, ipak je bila politički aktivna u rodnom Konjicu. Već u 21. godini, tada pod djevojačkim prezimenom Buturović, bila je kandidat Stranke za BiH koju je u tom periodu predvodio Haris Silajdžić. Na lokalnim izborima 2004. godine bila je peta na listi Stranke za BiH za odbornika u Skupštini opštine. Dobila je 157 glasova svojih sugrađana i završila na desetom mjestu po broju ličnih glasova, što potvrđuju rezultati dostupni na sajtu Centralne izborne komisije (stranica 540).

Rezultati lokalnih izbora 2004. godine za Opštinsko vijeće Konjic, Stranka za BiH, izvor: izbori.ba

U tom periodu studirala je na Nastavničkom fakultetu u Mostaru gdje je stekla zvanje profesora pedagogije. U Banjaluku je došla nakon upisa postdiplomskog studija na Filozofskom fakultetu. Od tada je radila kao nastavnik u školi, a zatim u privatnom sektoru. Umjesto direktnog političkog angažmana u Banjaluci se fokusirala na rad u nevladinom sektoru i sa međunarodnim organizacijama. Bila je jedan od inicijatora građanske inicijative „Nova Varoš“, a posljednje aktivnosti u javnosti imala je kao portparol Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj „Mrvice“. Zaposlena je na poziciji menadžera ljudskih resursa u kompaniji SHP Celex iz Banjaluke.

“Vrijeme je da među nama biramo najbolje, a Milada Šukalo definitivno to jeste. Vrijeme je da počnemo razbijati predrasude i stereotipe da ovdje ne možemo živjeti zajedno, a izbor Milade za zamjenika gradonačelnika je put ka tome”, napisao je prvog dana ovog mjeseca gradonačelnik Draško Stanivuković predstavljajući svog kandidata.

Prijedlog da Milada Šukalo bude zamjenik gradonačelnika Banjaluke skinut je sa posljednje sjednice gradske skupštine, jer Komisija za izbor i imenovanja, nagrade i priznanja nije podržala taj prijedlog gradonačelnika. Skupštinska većina je taj potez obrazložila više proceduralnim argumentima.

“Mi smo za ime zamjenika gradonačelnika saznali jutros sat vremena prije sjednice i nije bilo realno da donosimo tako važnu odluku za grad u tako kratkom periodu. Gradonačelnik ima pravo da već na narednoj sjednici opet kandiduje istu tačku”, rekao je u danu održavanja te sjednice predsjednik Skupštine Grada Banjaluka Mladen Ilić.

Draško Stanivuković je tada najavio da će Miladu Šukalo ponovo predložiti za zamjenika gradonačelnika na narednoj sjednici Skupštine grada.

“Uvjeren sam da je Milada Šukalo kvalitetan kadar. Žao mi je što nije dobila podršku Komisije za izbor i imenovanja jer su ovo političke opstrukcije”, rekao je Stanivuković.

On je rekao da ima pravo na zamjenika gradonačelnika koji će ga mijenjati u slučaju spriječenosti, godišnjeg odmora ili odlaska na druge sastanke i imati njegovo puno povjerenje. U slučaju da skupština odbije njegov prijedlog, Stanivuković je najavio da će Miladu Šukalo postaviti za svog savjetnika.

 

Ostavite komentar: