Humanost u vrijeme praznika! “Mozaik” priprema 4.000 obroka za socijalno ugrožene Banjalučane

Udruženje “Mozaik prijateljstva” planira da za predstojeće praznike, u sklopu svoje javne kuhinje, pripremi oko 4.000 obroka za socijalno ugrožene građane Banjaluke.

Za razliku od ranijih godina, neće biti u prilici da ugoste svoje korisnike, već će organizovati podjelu paketa s hranom i prazničnim ručkom.

Zbog pandemije virusa korona i mjera koja su na snazi nije moguće da organizuju druženja, ali to nije zaustavilo humanitarce iz ovog udruženja. Oni ovih dana sve pripremaju kako bi pomogli ugroženim sugrađanima da osjete praznični duh, te da im omoguće da dostojanstveno proslave Novu godinu i Božić. Ove godine će imati i više posla nego prethodnih, jer je aktuelna epidemiloška situacija na njihova vrata dovela veliki broj građana koji nisu ranije tražili njihovu pomoć. U većini slučajeva to su ljudi koji su prethodnih mjeseci ostali bez posla. a time i bez primanja, tako da nisu u mogućnosti da za sebe i svoje porodice obezbijede osnovne uslove za život.

“Zbog pandemije nećemo ove godine organizovati druženje za naše korisnike, za praznike, kao što smo to činili prije. Što se tiče javne kuhinje tu ćemo napraviti svečane ručkove, koje ćemo zajedno s paketima hrane u većini slučajeva uručivati ljudima koji dođu”, rekao je Miroslav Subašić iz ovog udruženja i dodao da će, u skladu s praznicima, u pakete građanima spakovati sarmu, meso i kolače.

Planiraju, kako kaže, da po prazniku naprave oko 2.000 sarmi. Kazao je da će povodom Nove godine organizovati podjelu hrane u tri dana.

“Jedini izuzetak od tog pravila je da ćemo 29. i 30.decembra za stara lica, u tri grupe od 10 do 15 ljudi, unutra organizovati ručak. Sve ostalo ćemo dijeliti građanima vani”, najavio je Subašić i dodao da će se posljednjeg dana ove godine organizovati samo podjela hrane građanima koji dođu. Kazao je da će na sličan način vjerovatno biti organizvana podjela hrane povodom Božića, a to je planirano 6. januara.

Dodao je da za oba praznika planiraju da podijele oko 4.000 obroka i pred njima je veliki zadatak. Nadaju se da će sve potrebno uspjeti da obezbijede na vrijeme, uz pomoć dobrih ljudi, kao i ranijih godina.

ZA NAJMLAĐE PAKETIĆI

Ovo udruženje je nedavno povodom krsne slave Sveti Nikola podjelilo više od 500 obroka socijalno ugroženim građanima. Porodice koje su imale djecu su dobile i paketiće, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: