Grmuša otvara novu temu u Skupštini grada: Koristiti termalne vode u svrhu jefitnijeg grijanja

Odbornik u Skupštini grada Milko Grmuša će na inicijativu Banjalučana u Skupštini grada otvoriti temu korištenja termalnih voda u svrhu jeftinijeg grijanja.

Grmuša ističe da je nesporna činjenica da je Banjaluka bogata termalnim vodama.

“Ljudi koji se bave ovom temom tvrde da postoji potencijal da se Banjaluka grije na ovaj način daleko jeftinije i ekološki prihvatljivije u odnosu na postojeći sistem grijanja. Postoje mišljenja da smo još tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka donijeli strateški lošu odluku da se grijemo na mazut, a da ni nedavna odluka da se grijemo na drva nije puno pametnija. Sve to nas je skupo koštalo i košta”, kaže Grmuša.

Milko smatra da je laik po ovom pitanju, ali želi da otvaramo ovakve teme i da zaista ispitamo da li je ovo realna mogućnost, prenosi Srpskainfo.

“Neprihvatljivo mi je da ključni argument za sječku ili, prethodno, mazut bude taj da se tu mnogi mogu više ugraditi. Jer, toplifikacija putem termalnih voda je korišćenje praktično besplatnog resursa. Pri tom, investicije u ovaj način grijanja su u ogromnoj mjeri finansirane evropskim fondovima koji podstiču održivu, tzv. “zelenu ekonomiju”, ističe Grmuša.

Moramo, dodaje Grmuša, početi tražiti način i da smeće, koje opterećuje kapacitete deponije u Ramićima, konačno počnemo da tretiramo kao resurs koji se u razvijenim zemljama koristi ili takođe za grijanje ili za proizvodnju električne energije.

“Sva ova važna i strateška komunalna i infrastrukturna pitanja godinama su u zapećku, jer je previše onih koji bi da se ugrade, a premalo onih koji bi da grade. Zajedno sa svim zainteresovanim građanima želim da sa saradnicima iz Banjalučkog bloka ovakve teme otvaramo tamo gdje im je i mjesto-javno, u Skupštini grada, uz obavezno prisustvo medija, struke i naroda”, zaključio je Grmuša.

Ostavite komentar: