Gradska uprava Banjaluka: Sljedeće sedmice počinje akcija košenja ambrozije

BANJALUKA – Košenje javnih površina na kojima je evidentirana ambrozija počeće od 15. jula, najavljeno je iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Kao i ranijih godina, plan je da košenje ove korovske biljke otpočne prije njenog cvjetanja, i da akcijom budu obuhvaćena sva naselja.

-Kosiće se u više navrata, čime će biti obuhvaćeno blizu 70.000 metara kvadratnih javnih površina – rekli su u odjeljenju i dodali da je u budžetu Grada za ove namjene izdvojeno 20.000 KM.

Kako su istakli, ambrozija se najčešće javlja u blizini mjesta gdje se izvode građevinski radovi i određeni prekopi. To je korovska biljka koja se ne može potpuno uništiti, ali se preduzimanjem raznih mjera može uspješno suzbiti.

Veliki problem, kod borbe protiv ove korovske biljke, predstavljaju zapuštene privatne parcele gdje Gradska uprava nema nadležnosti da preduzima mjere suzbijanja.

-Apelujemo na građane da nam se priključe u ovoj akciji jer svaka uništena biljka predstavlja doprinos u borbi protiv ove alargene korovske biljke – istakli su u resornom odjeljenju, koji ovu akciju košenja provode u saradnji sa Komunalnom policijom i Odjeljenjem za inspekcijske poslove, koji će tokom redovnih kontrola opominjati vlasnike dvorišta i parcela da su dužni da ih održavaju.

Ostavite komentar: