Gradonačelnik zaplesao sa građanima: Banjaluka dobila govornicu, a evo šta je njena svrha

Kroz istoriju naš grad dao je brojne heroje, borce za slobodu i velike revolucionare, poput Petra Kočića, Veselina Masleše i mnogih drugih, koji životnu borbu posvetiše borbi protiv okova, a u čiju čast je uz zvuke udaraljki i ples postavljena govornica na Trgu Krajine, kao simbol slobode govora i simobol otpora negativnim pojavama u društvu, saopšteno je iz Gradske uprave. 

Tom prilikom, gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković održao je govor, rekavši da sloboda nije nešto što se jednom osvoji i za šta se u jednom koraku izborimo, nego da je sloboda nešto za šta svaki dan treba da se borimo.

“Prije 76 godina Banjaluka se jednom izborila za slobodu, a od tada do danas po ugledu na našeg tribuna Petra Kočića Banjaluka se u etapama nastavila boriti za različite vidove slobode”, istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, ovo je prvo mjesto u našem gradu, na kojem ne treba dozvola bilo kojeg organa vlasti da biste nešto rekli, nego jednostavno dođete ovdje kod ove govornice u obliku megafona i kažete sve ono što želite ili ono što vas muči i u tome vas niko neće spriječiti.

Foto: A.Čavić/Grad Banjaluka

“Ja sam neko ko je u ovom gradu svoju borbu za slobodu govora započeo upravo uz pomoć ovakvog jednog megafona. Zbog svog govora bio sam hapšen i sankcionisan, dobio brojne kazne, ali od borbe nisam odustao. Na ovom mjestu nikada nećete dobiti kaznu samo zato što ste odlučili da mislite, možda će se desiti da se ja kao gradonačelnik neću usaglasiti sa onim što kažete, ali vam nikada neću uskratiti pravo da kažete ono što mislite i u tome je suština slobode”, kazao je on.

Takođe, kako je rekao – sloboda je našem narodu oduvijek dragocjena, te da je ona nasušna potreba svakog čovjeka, kao voda, vazduh ili hljeb, te pozvao akademsku zajednicu našeg grada, akademike, profesore da dignu glas, književnike da recituju o ljubavi, o slobodi i o pravima.

Foto: A,Čavić/Grad Banjaluka

“Danas su govorili studenti, srednjoškolci i osnovci. Uskoro će govoriti glumci i svi drugi naši građani jer želim kao gradonačelnik da vam poručim da vaš glas treba da se čuje, jer Banja Luka treba da bude slobodna”, kazao je gradonačelnik Banjaluke.

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti istakla je da je uprkos brojnim opstrukcijama usješno realizovan ovaj projekat, koji simbolično predstavlja slobodu, te napomenula da je govornica lični poklon gradu Banjaluci, koji je obezbijedio gradonačelnik Draško Stanivuković u saradnji sa brojnim privrednicima, te da je zahvaljujući tome realizovan projekat vrijednosti preko 30.000KM.

Foto: A,Čavić/Grad Banjaluka

Zamisao je da se nova govornica, koju su izradili banjalučki skulptori i umjetnici, koristi u svrhu ukazivanja na dobre i loše pojave u našem društvu, ali i da se istovremeno obezbijedi prostor na otvorenom, koji je iskoristiv za brojne događaje iz oblasti kulture.

Naime, grad na Vrbasu dobija prostor gdje će biti moguće organizovati raznovrsne književne događaje, čitanje bajki našim najmlađima, ali i prostor gdje će poznati i nepoznati, literarno nadareni građani, moći prezentovati svoj rad.

Ostavite komentar: