Gradonačelnik pravda predloženu kamatu: Mogla je biti manja da nije bilo republičkog zaduženja

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je da će razgovarati sa predstavnicima skupštinske većine o predloženom nacrtu rebalansa Budžeta grada Banjaluka.

Tako je pozitivno odgovorio na poziv SNSD-a da prije skupšinskog zasjedanja u utorak pređu svaku stavku, jer su odbornici te stranke nezadovoljni kako je gradonačelnik rasporedio višak od 17 miliona maraka u budžetu.

Stanivuković je istakao da je zabilježeno povećanje svih prihoda i smanjenje svih rashoda, ta da je nacrt tako koncipiran da realan čovjek ne može da ima ništa protiv njega.

“Slušamo prijedloge i o svemu što je rekla skupštinska većina smo vodili računa. Podrška porodiljama ostaje, kao i podrška zdravstvenim radnicima, a uvrstili smo i mnoge druge prijedloge. Kritikovali su što u prvobitnom prijedlogu budžeta nema infrastrukturnih projekata, poput puta u Šargovcu, Motikama, Priječanima. Danas, kada se oni nalaze u Nacrtu rebalansa gradskog budžeta, oni kažu kako ne valja”, rekao je gradonačelnik.

On se osvrnuo i na kritike njegovog prijedloga zaduženja emisijom obveznica od šest miliona KM uz kamatnu stopu od 4 odsto. Tvrdi da želi da uradi dodatne bitne stvari za građane.

“Želimo da napravimo jedan sportski kompleks. Ako Srbija daje milion, mi ćemo dodati milion. I to je u emisiji obveznica. Hoćemo da u emisiju obeznica, kao važne projekte stavimo i put Petrićevac – Motike. Neko ima nešto protiv toga? Protiv puta u Šargovcu? Započećemo i završiti ono ono što oni nisu uradili, a po prvi put ćemo raditi put i kroz Debeljake i Kuljane, isto kroz emisiju obveznica. Ko može da odbije takav prijedlog?”, upitao je Stanivuković.

Kada je u pitanju kamatna stopa tvrdi da je mogla biti puno manja da nije bilo enormnog zaduženja Republike Srpske, ali da su uslovi i dalje puno povoljniji u odnosu na one po kojima je to uradila Vlada Republike Srpske.

“Jeste kamatna stopa 4 odsto. Znate koja je kamatna stopa po kojoj se Republika Srpska zadužuje? 4,7 odsto! Mi bismo imali mnogo povoljniju kamatnu stopu, tačnije, 3,5 odsto, da se Republike Srpska nije enormno zadužila po najgoroj mogućoj kamatnoj stopi. I pored toga, opet imamo povoljnije uslove od onih koji nas kritikuju. Gdje je problem?”, rekao je gradonačelnik.

 

Ostavite komentar: