Gradonačelnik došao u goste i donio radosne vijesti: Škole u Karanovcu i Novoseliji biće obnovljene

Gradonačelnik Draško Stanivuković obišao je danas Osnovnu školu “Milan Rakić” u Karanovcu, gdje je najavio da će Grad izdvojiti sredstva za obnovu centralnog ali i područnog školskog objekta u Novoseliji, kako bi đaci imali bolje uslove za boravak i učenje, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Grad je spreman da izdvoji sredstva za obnovu objekata kako centralne, tako i područne škole koje su najlošijem stanju od svih škola u našem gradu, a kako bi djeci bilo ugodno i toplo”, naveo je gradonačelnik Stanivuković.
Prema njegovim riječima, procjene su da je za sanacione radove za oba školska objekta potrebno izdvojiti 240.000 KM.
“Ono što smo dogovorili jeste da prvo idemo sa pola sredstava, odnosno da 120.000 KM bude izdvojeno rebalansom budžeta, a drugi dio da planiramo kroz donacije u cilju što manjeg pritiska na budžeta, a kako bismo budžetska sredstva usmjerili za druge brojne potrebe ove škole”, istakao je on.
Kako je naglasio, osim ove škole, Grad je putem rebalansa predvidio ukupno pola miliona KM za različite radove i potrebe i u drugim školama na području Banjaluke.

“Kada je riječ o školi u Karanovcu, već smo realizovali značajan projekat gradnje parkinga i njegovog izdvajanja od školskog ulaza čime je sada znatno povećana bezbjednost učenika”, zaključio je Stanivuković.
Direktorica OŠ “Milan Rakić” Danijela Mirković kazala je da nije bilo značajnih ulaganja u obnovu školskih objekata od njihove izgradnje.
“Centralna škola je sagrađena 1976. godine, a područna 1965. godine i od tada nije bilo značajnih radova na objektima, tako da smo zahvalni Gradu što će uložiti sredstva za obnovu objekata i u Karanovcu i u Novoseliji”, istakla je ona.
Od velikog značaja, kako je naglasila jeste nedavna izgradnja parkinga u dvorištu škole, za šta su sredstva izdvojena iz gradskog budžeta.

“Ovo nam je takođe od izuzetnog značaja, jer škola nije imala riješen prostor za parkiranje i samim time je bila ugrožena bezbjednost učenika”, navela je ona.
Ulaganja u škole i na ruralnom području, kako je kazala savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić – Banjac jeste dio politika i ideje gradske administracije da se stvore uslovi i da se ljudi zadržavaju u ruralnim sredinama i tamo gdje žive.
“Imamo praksu posljednjih godina da se djeca iz ruralnih sredina masovno upisuju u škole koje se nalaze u urbanom dijelu. To nije dobro i u ruralnim dijelovima moramo da nađemo način da djeca ostaju tu, što je u jednom mnogo širem interesu”, navela je ona.
Učenici su za današnju posjetu pripremili prigodnu priredbu u znak zahvalnosti Gradu za sve što čini za ovu školu.

Ostavite komentar: