Gradonačelnik Banjaluke ugostio književnike iz Republike Srpske i regiona

Povodom 56. Kočićevog zbora gradonačelnik Draško Stanivuković ugostio je članove udruženja književnika Republike Srpske i Srbije, među kojima je i ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade srpski književni bard Ljubivoje Ršumović.

Gradonačelnik je sa književnicima koji dolaze iz Beograda, Novog Sada, Podgorice, Sremske Mitrovice i Banje Luke razgovarao o Kočiću i njegovoj velikoj ljubavi prema otadžbini, o njegovom velikom doprinosu srpskom narodu, srpskom jeziku i književnosti.

-Danas smo ugostili naše književnike iz zemlje i regiona -učesnike 56. Kočićevog zbora – poručio je gradonačelnik, istakavši da mu je izuzetna čast biti domaćin ljudima koji doprinose očuvanju našeg jezika,pisma, tradicije i kulture.

On je kazao da se nada da je Banja Luka uspjela da se dostojno prisjeti našeg velikana tokom nedjelje Kočićevog zbora, te da bude dobar domaćin svima koji su bili gosti u našem gradu.

-Banjom Lukom su ovih dana odzvanjale Kočićeve riječi, tako će biti i večeras, a posebno mi je drago što sam imao priliku da upoznam Ljubivoja Ršumovića, pisca našeg djetinjstva, čovjeka koji mnogi nazivaju vodećim savremenim pjesnikom za djecu i mlade – istakao je gradonačelnik.

Ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade Ljubivoje Ršumović izrazio je zahvalnost Republici Srpskoj, žiriju koji je odlučio da on dobije nagradu, te gradonačelniku Drašku Stanivukoviću na divnom gostoprimstvu.

Od Banje Luke i gradonačelnika dobio sam ljubav, pa samo ljubavlju mogu i da uzvratim – kazao je Ršumović, te dodao da je tim povodom simbolično napisao pismo Petru Kočiću,kao poklon Banjoj Luci, u kojoj će se mnogi prepoznati, a koje će biti pročitano na svečanoj akademiji.

Podsjećamo, pri kraju je nedjelja 56. Kočićevog zbora, a prema programu večeras će biti održana svečana akademija, dok će tokom sutrašnjeg dana biti priređen kulturno-umjetnički program u Stričićima, čime će se zvanično zatvoriti manifestacija posvećena našem velikom književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću.

 

 

Ostavite komentar: