Gradnja nove Ugostiteljske škole u Banjaluci na sredini liste prioriteta

Izgradnja novog objekta Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole je treća na listi prioriteta gradskih vlasti što znači da se tek neke naredne generacije srednjoškolaca mogu nadati da će sjediti u klupama koje se ne nalaze u trošnom montažnom objektu .

Ova obrazovna ustanova ima tradiciju dugu više od 100 godina a trenutno se nastava odvija u zgradi staroj više od 60 godina, koji je prema riječima direktora ove škole Borisa Spasojevića, samo za rušenje.

-Svaka godina je sve teža i sve je dotrajalo. Mislim da u ovakvim uslovima možemo izdržati maksimalno dvije godine. Svi neki rokovi da se riješi taj problem su istekli i što je najžalosnije više se ništa ne može krpati. Mi smo imali priliku da poboljšamo uslove za učenike kroz obnovu krova i utopljavanje objekta kroz projekat energetske efikasnosti UNDP-a ali ne vredi ulagati ako su loši temelji i zidovi. Tu nema spasa već da bager dođe i ovo sve poravna i da se gradi nova škola – rekao je Spasojević.

Višegodišnjom strategijom razvoja grada je predviđeno poboljšanje uslova za odvijanje nastave u srednjim školama a jedna od mjera je da se do 2022. godine izgrade najmanje dva nova objekta. U igri su tri škole Medicinska, Ugostiteljsko- trgovinsko –turističke ili Građevinska škola.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da nije realno očekivati u naredne dvije godine gradnju potpuno novog objekta za Ugostiteljsku školu.

-Regulacionim planom je predviđena gradnju novog objekta na istoj lokaciji na kojoj se nalazi sadašnji. Osim tog planskog dokumenta za taj projekat ništa drugo nije urađeno u smislu projektovanja i slično jer hoćemo ostale da završimo. Ona je negdje treća na redu iza Građevinske škole koju će graditi Grad sam ili u saradnji sa Vladom RS te Medicinska škola koju će realizovati Vlada RS –naveo je Radojičić.
Napomenuo je da trenutno najrealnije očekivati da se ove ili iduće godine počne sa dogradnjom Tehničke škole te da bi u tom prostoru bila smještena Građevinska škola.

– Građevinska škola je trenutno podstanar i nema svoj objekat. Usvojen je regulacioni plan koji predviđa lokaciju za tu novu školsku zgradu a Grad trenutno radi projekat za dogradnju Tehničke škole koji će nam reći koliko novca će biti potrebno za njenu realizaciju. Naš je plan da kada dobijemo projekat i procijenjenu finasijsku vrijednost da onda idemo na obezbjeđivanje sredstava, odnoso da vidimo da li će Grad sam ili sa Vladom RS ići u dogradnju Tehničke škole –rekao je Radojičić.

Iako još nije završen projekat dogradnje Radojičić pocjenjuje da će za njenu realizaciju biti potrebno bar milion maraka.

Medicinska škola na Paprikovcu

Kada je u pitanju Medicinska škola, koja je takođe podstanar, Radojičić kaže da se njen status rješava na lokaciji Paprikovca na kompleksu gdje je Klinički centar.

– Klinički centar je završen. Sada je sljedeća faza fakultet i srednja škola i još neki drugi sadržaji i taj kompleks rješava Vlada RS. Tu je formirana zajednička radna grupa Vlade, Grada i Kliničkog centra koja priprema sve što je potrebno za nastavak radova na Paprikovcu – naveo je Radojičić.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: