Grad po mjeri svih: Kresojević najavio unapređenje položaja lica sa invaliditetom

15.03.2023. | 14:21

Predstavnici Grada održali su danas sastanak sa delegacijom Gradskog odbora Udruženja lica sa invaliditetom na kome je dogovoreno više mjera za unapređenje položaja ove populacije, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Usaglasili smo se da je vizija Grada da je Banja Luka grad dobrih ljudi, ljudi koji su otvoreni za sve i po mjeri svih. To znači da ćemo da preduzmemo određene mjere poput zaštite prava na parkiranje na rezervisanim parking mjestima za lica sa invaliditetom i usaglasili smo konkretnu odluku, koja će se naći na narednoj sjednici Skupštine grada Banje Luke”, kazao je gradski menadžer Bojan Kresojević.

Kako je naglasio, Grad će se aktivno uključiti u proces kontrolisanja parkiranja na mjesta koja su označena i rezervisana za lica sa invaliditetom i na parkinzima, koja nisu u vlasništvu Grada.

“Često se dešava, kako su nas informisali, da se druga lica koja nemaju odgovarajuću oznaku parkiraju na mjestima koja su rezervisana za lica sa invaliditetom u tržnim centrima. Sada smo predvidjeli odluku kojom ćemo preuzeti mogućnost kontrole i uz saglasnost vlasnika parkinga, koju ćemo jednokratno pribaviti, to i sprovoditi u narednom periodu”, kazao je gradski mendžer.

Takođe, prema njegovim riječima – dogovoreno je da iz praktičnih razloga i radi povećanja dostupnosti parking mjesta licima sa invaliditetom – da ukoliko ne postoji dostupno parking mjesto za ta lica da se mogu parkirati na bilo koje drugo mjesto, a da pri tome ne plaćaju.

“Osim toga razgovarali smo o arhitektonskim barijerama na kojima ćemo aktivno raditi da se uklone, računajući i pristup pojedinim odjeljenjima Gradske uprave”, naveo je on i dodao je da je do 24. marta otvoren javni poziv namijenjen za sufinansiranje projekata udruženja lica sa invaliditetom, a koji bi unaprijedili kvalitet života te populacije.

Istakao je da je Grad Banja Luka – grad koji ima najkvalitetniji pristup ovoj populaciji, što potvrđuje i činjenica da je jedini grad u BiH koji je obezbijedio taksi prevoz za ova lica.

“To je nešto sa čim možemo biti zadovoljni, ali sve ove stavke o kojima smo razgovarali danas govore i da imamo još mnogo potencijala da u zajedničkoj saradnji u narednom periodu to dodatno unaprijedimo. Iz tog razloga jedan od zaključaka jeste da ćemo revidirati sporazum koji je potpisan između Grada i Gradskog odbora Udruženja lica sa invaliditetom odnosno uslove saradnje i međusobne obaveze prilagoditi današnjem vremenu”, zaključio je gradski menadžer.

U ime Gradskog odbora Udruženja lica sa invaliditetom, kojeg čini sedam matičnih članica, Radovan Ristić kazao je da je Grad Banja Luka napravio jedan veliki iskorak onog momenta kada je ove organizacije prepoznao kao partnerske organizacije i da su zajedno radili na podizanju kvaliteta života lica sa invaliditetom.

“Otvorili smo i neke nove teme, pokušaćemo nadograditi ono što je do sada rađeno, prvenstveno mislimo na barijere i servise podrške za lica sa invaliditetom”, naglasio je on.

Naveo je da ga raduje odluka o jačoj kontroli parkinga.

“Nismo uspjeli sami da napravimo ono što smo željeli. Zadovoljni smo parking mjestima za lica sa invaliditetom u nadležnosti Grada, ali generalno problem su parking mjesta u tržnim centrima i ostali”, rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku definisano je i da lica sa invaliditetom koja žive u stambenim zgradama, a nemaju parking, da mogu pojedinačno da se obrate zahtjevima prema Gradskoj upravi i da će im to biti urađeno ispred njihovih zgrada.