Grad odustao od gradnje sportske dvorane kod Gimnazije

Grad je odustao od izgradnje nove sportske dvorane iza zgrade Gimnazije, jer su ustanovili da zemlja na kojoj je trebao biti taj objekat nije u vlasništvu Grada Banjaluka.

Relizaciju ovog projeketa kroz javno privatno partnerstvo aktuelna administracija najavljuje već nekoliko godina, ali posljednje informacije govore da je sve palo u vodu.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je ovaj projekat prošao nekoliko faza.

– Od početka ovog mandata pokrenuli smo prijedlog da se u sklopu javnog privrednog partnerstva izgradi nova sportska dvorana Gimnazije, a da se postojeća fiskulturna sala u sklopu škole preuredi za dodatne nastavne potrebe te škole. Pošto smo htjeli da se to uradi kroz javno privatno partnerstvo, zakon koji uređuje tu oblast propisuje proceduru, koja je relativno dugačka. Prvo se radila studija opravdanosti i na tu studiju su mišljenja i saglasnost davala pojedina ministarstva u Vladi RS. Nakon toga, mišljenja i saglasnost je trebala dati cijela Vlada RS na revidirani projekat i sve je to skupa trajalo dvije godine – naveo je Radojičić.

Napomenuo je da su sve te aktivnosti rađene u fazi u kojoj je zemljište na kojem se trebala graditi sportska dvorana bilo u vlasništvu Grada. U pitanju je prostor iz zgrade Gimnazije, na kojem se nalazi igralište.

– U Gimnaziji se u zadnjih nekoliko godina promijenilo nekoliko direktora i upravnih odbora i u međuvremenu je, po žalbi jednog od upravnih odbora Gimnazije, RUGIP upisao zemljište kao vlasništvo Gimnazije, a ne na Grad Banjaluku – precizirao je Radojičić.

Dodao je da je zbog toga obustavljen sav posao, jer Grad nije vlasnik zemljišta, a projekat je, kako kaže, ostao nerealizovan.

– Šta će biti dalje, to morate pitati njih. Tamo su se izmjenjala tri direktora i tri upravna odbora. Oni su upisali tu zemlju kao svoju i sada neće dobiti dvoranu. Neka vide šta će. Oni nisu u stanju voditi projekat javno privatnog partnerstva i nemaju kapacitete za tako nešto – naglasio je Radojičić.

Direktor Gimnazije Vita Malešević je rekla da ona na tu temu ne može puno reći. Na pitanje da li Gimnazija planira sama da nastavi taj projekat ona je kazala da odgovor nije jednostavan, te da se u to pitanje treba uključiti školski odbor, Grad, pa i resorno ministarstvo.

Navela je da prostor iza Gimnazije ostaje igralište koje, pored učenika ove škole, koriste i građani, jer na tom prostoru postoji i staza za trčanje.

– Škola nema novca da tu nešto radi. Mi se borimo da promijenimo stolariju i da iduće škoilske godine imamo uslove za rad – navela je ona.

Posljednjih godina u Banjaluci je intenzivirana gradnja i renoviranje objekata s namjenom da budu nove sportske dvorane.

Prošle godine, Banjaluka je nakon 30 godina pauze, dobila novu sportsku dvoranu, i to prenamjenom nekadašnjeg „Šoping centra“ u Jevrejskoj ulici, u koju je uloženo više od milion maraka.

Otvaranjem dvorane „Centar“, koja se prostire na 1.800 kvadratnih metara, sportisti su dobili savremeni objekat namijenjen za treniranje, ali i održavanje takmičarskih i prijateljskih utakmica sa svom potrebnom infrastruktrom, uređenim svlačionicama i teleskopskim tribinama.

Dvorana je namijenjena za sportove kao što su odbojka, rukomet, košarka i mali fudbal.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

 

Ostavite komentar: