Grad Banjaluka stipendira građevince

Motivacija za izbor srednje škole, svim učenicima devetih razreda, mogao bi da bude program Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske koji promoviše deficitarna zanimanja, sa kojima će svršeni srednjoškolci sigurno naći posao. Banjalučka Građevinska škola obrazuje nekoliko tržištu neophodnih zanimanja. Između ostalih, zidara i armirača betonirca.

Od 70-ih godina do danas Građevinska škola prošla je razvojni put i promijenila nekoliko lokacija. Ono što im je imperativ sve ove decenije je školovanje kvalitetnog kadra potrebnog tržištu rada. Zanimanja trećeg stepena, iako tražena na tržištu, učenicima nisu mnogo zanimljiva. Oni malobrojni, ponudu za posao već su dobili u toku školovanja.

– Odlučio sam se za to što uvijek ima posla i plaćeno je i još dobija se primanje od opštine i zadovoljan sam ovim poslom – kaže Stefan Bajcer, učenik 3. razreda Građevinske škole u Banjaluci, smjer armirač betonirac.

Nastava u školi je organizovana kroz tri smjera četvrtog stepena: građevinski tehničar, arhitektonski tehničar i geodetski tehničar i dva smjera trećeg stepena – zidar i armirač betonirac. Posljednja dva, Grad Banjaluka, stipendira u iznosu od 150 maraka mjesečno.

– Mi godinama pokušavamo da privučemo djecu zajedno sa poslodavcima i povećanjem plata i Grad stipendira deficitarna zanimanja. Međutim, slab je odziv za zanate, ne samo u našoj školi, nego i za druge struke – kaže Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole u Banjaluci.

I to nije jedina finasijska stimulacija. Građevinsko preduzeće sa kojim škola uspješno sarađuje već dvije godine, osim zaštitne opreme, učenicima na praksi obezbijedilo je i stipendiju.

– Pripojili smo ih tokom rada malo starijim zidarima da malo osjete šta je to rad na građevini, šta znači isprljati ruke, šta znači težina armature, da vide da to nije lagano, ali da nije ni nešto specijalno teško i naravno, ne tražimo da ta djeca bilo šta rade besplatno, nagradimo svaki njihov trud – istakao je Feđa Kutanjac, iz preduzeća “Inkoprom” d.o.o. Banjaluka.

Da ova škola ima mnogo toga da ponudi, uvjerili smo se na terenu. Kvalitetno znanje i najbolju praksu. U planu je i gradnja novog objekta škole, uz postojeći objekat Tehničke škole. Ako plan bude realizivan, Građevinska škola vratiće se na mjesto odakle je i krenula davne 1939.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: