Grad Banjaluka podnosi žalbu na presudu da „Bingo“ dobije zemljište Poljoprivredne škole

Grad Banjaluka pokušaće da ospori presudu Osnovnog suda kojom je odbačena tužba Grada protiv Poljoprivredne škole, Perice Repajića, bijeljinske firme „Oktan promet“ u vlasništvu Vojina Mitrovića i trgovačkog lanca „Bingo“, a u vezi sa milionski vrijednim zemljištem škole.

CAPITAL je juče objavio da je Banjaluka izgubila desetine miliona KM vrijedno zemljište Poljoprivredne škole, koje je na kraju kupio „Oktan promet“ i „Bingo“, a na kojem „Bingo“ planira da izgradi tržni centar.

U Gradskoj upravi su danas za CAPITAL potvrdili da su odmah po dobijanju presude, putem Pravobranilaštva RS, izjavili žalbu na ovu odluku pobijajući je po više osnova.

Grad je u žalbi, između ostalog, naveo da smatra da je zbog nezakonitog upisa Poljoprivredne škole na spornom zemljištu, a koji su proizišli iz rada Zemljišnoknjižne kancelarije i Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove Banjaluka, usljedila ništavost svih pravnih poslova koji su nastali kao posljedica nezakonitog upisa Poljoprivredne škole sa pravom raspolaganja odnosno svojine na tom zemljištu.

„Takođe, ne može se izvoditi zaključak da Grad po sili zakona nije stekao pravo raspolaganja na tim nepokretnostima, odnosno izvoditi zaključak da ne stiče pravo raspolaganja na nepokretnostima svih škola jer nijedna odredba navedenog zakona to ne propisuje na način kako sud u svojoj odluci ističe. Sud se poziva na nepostojeću odredbu, što samu presudu čini nezakonitom“, naveli su u Gradskoj upravi.

Nad spornim zemljištem Poljoprivredna škola je imala pravo korištenja, a nakon što je to pravo u zemljišnim knjigama uknjižila u pravo raspolaganja, potpisala je ugovor o zamjeni zemljišta sa Pericom Repajićem za bezvrijedne nekretnine u okolini Banjaluke i Laktaša. U međuvremenu, Repajić je dio zamijenjenog zemljišta prodao firmama „Bingo“ Tuzla i „Oktan promet“ Bijeljina za 8,3 miliona KM.

Grad je tužbom, koju je podnio još 2011. godine, pokušao da ospori upis prava raspolaganja na Poljoprivrednu školu kao i da poništi ugovor o zamjeni zemljišta i kupoprodajne ugovore između Repajića, „Oktan – prometa“ Vojina Mitrovića i „Binga“.

Međutim, banjalučki Osnovni sud je tužbu odbacio uz obrazloženje da nisu osnovani navodi Grada da je ranije stekao pravo raspolaganja spornim zemljištem te da zbog toga to pravo nije moglo biti upisano na Poljoprivrednu školu.

 

Izvor:(Capital.ba)Ostavite komentar: