Grad Banjaluka nastavlja bitku za imovinu

11.06.2020. | 20:47

Grad Banjaluka uložiće zahtjev za vanredno preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH iz februara ove godine, a na osnovu koje je grad izgubio vrijednu imovinu na lokaciji stare autobuske stanice.

Rekao je to za “Glas Srpske” gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić dodavši da će, kao jedini preostali pravni lijek koji imaju, u narednom periodu iskoristiti i tu mogućnost.

Ustavni sud BiH poništio je u februaru presudu Višeg privrednog suda u Banjoj Luci kojom je gradu dodijeljeno zemljište stare autobuske stanice i zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS, a po osnovu ugovora o zamjeni nekretnina između Autoprevoza i Grada iz 1979. godine.

Ustavni sud je ostavio na snazi presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci iz oktobra 2017. godine, a koja ide u korist “Autoprevoza” i na ovaj način zemljište vrijedno desetine miliona maraka nakon 16 godina dugog spora pripalo je “Autoprevozu”.

Radojičić kaže da će se informacija o sudskom sporu Grada Banjaluka i “Autoprevoza” naći na narednom zasjedanju Skupštine grada Banjaluka.

– Odluka Ustavnog suda je nešto što se ne bi smjelo dešavati u normalnoj državi, ali desilo se i sada imamo na snazi odluku koja je zemljište u centru grada daje privatnoj firmi – rekao je Radojičić.

On dodaje da je sastavljena obimna informacija o cjelokupnom sudskom sporu koji je trajao oko 20 godina, a koji je završen odlukom Ustavnog suda, koji je izašao iz okvira svojih nadležnosti.

– Na ovaj način Ustavni sud je izašao iz svoje nadležnosti, jer, ne samo da su poništili odluku Višeg privrednog suda u Banjaluci, nego su je preinačili u meritumu u korist privatne firme. Sve ono što se dešavalo tokom ovih 20 godina sporenja pred sudovima, koracima koje je grad preduzimao, ali i o samom zahtjevu za vanredno preispitivanje odluke upoznaćemo odbornike na sjednici zakazanoj za 24. jun – rekao je Radojičić.

 

Izvor:(Glas Srpske)