Glasna poruka iz Banjaluke: Osobe sa invaliditetom treba da budu vidljive svaki dan

04.12.2023. | 17:50

Vidljivost osoba sa invaliditetom treba da bude veća u društvu, jedna je od poruka koje su poslate sa 15. Sportsko-rekreativnih susreta, koje je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom organizovao Gradski odbor Udruženja invalida Banjaluka.

Radovan Ristić iz Udruženja distrofičara regije Banjaluka istakao je za “Nezavisne novine” da je prije više od decenije bio jedan od inicijatora ovog, sada već tradicionalnog, događaja.

“Ovo su 15. susreti. Drago mi je što sam bio jedan od inicijatora za organizaciju prvih sportskih susreta i mislim da oni imaju jednu širu dimenziju nego što mi to mislimo”, rekao je on i dodao da su organizacije lica sa invaliditetom iz Banjaluke imale mnogo gostovanja u zemljama okruženja.

Kako ističe, problema ima još mnogo, naročito kada se izađe izvan najvećeg grada Srpske, a prema njegovim riječima, u budućnosti treba raditi na otklanjanju arhitektonskih barijera, dodajući da je to dugotrajan proces.

“Banjaluka još prednjači kada su u pitanju servisi podrške za lica sa invaliditetom”, rekao je Ristić.

Jedna od sedam organizacija koje su uzele učešće u 15. Sportsko-rekreativnim susretima je i Organizacija slijepih Banjaluka, a prema riječima Radomira Radanovića, njihova organizacija postiže dobre uspjehe u oblasti sporta.

“Povodom obilježavanja Međunarodnog dana invalida nastupali smo u Osijeku u govornom pikadu i osvojili smo prvo mjesto”, rekao je on, dodajući da je sport važan za osobe sa invaliditetom.

“Mislim da je sport veoma bitan i značajan prije svega za psihičko zdravlje osoba sa invaliditetom, a onda i za fizičko. Kada kažemo da je sport značajan za sve ljude, onda možete misliti koji je značaj bavljenja sportom i izlaska iz kuća za osobe sa invaliditetom”, rekao je Radanović.

On je istakao da su ranije povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom organizovani i javna tribina i okrugli sto u Laktašima, na kojima su razgovarali o problemima personalne asistencije, arhitektonskih barijera, kao i drugih pitanja koja su važna za osobe sa invaliditetom.

Sportsko-rekreativne susrete zvanično je, u ime grada, otvorila Mirna Savić Banjac, savjetnica gradonačelnika, a tom prilikom je istakla da je neophodno da institucije stanu iza osoba koje imaju invaliditet.

“Nekako uvijek to govorimo, ali možda tokom godine zaboravimo, da se ne priča o problemima lica sa invaliditetom samo jednom u toku godine upravo povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, nego da su oni vidljivi stalno, da su značajni svima nama”, rekla je Savić Banjčeva.

Ona je dodala da grad Banjaluka istrajava u namjeri da svakodnevno bude u komunikaciji sa udruženjima osoba sa invaliditetom.

“Cijenimo njihove napore, njihov rad, podržavamo ih i sigurna sam da će saradnja u budućnosti biti još bolja”, rekla je Savić Banjčeva, dodajući da su svi ljudi sa svojim specifičnostima sastavni dio društva, pišu Nezavisne.