“Gdje je Galina stala, mi nastavljamo”: Banjalučka “Duga” nastavlja humanu misiju

Moramo dalje, jer nas obavezuje sve što nam je ostavila, poručuju iz Humanitarnog udruženje žena “Duga” iz Banjaluke koje je nedavno nakon 27 godina postojanja ostalo bez predsjednice i jedne od osnivača Galine Marjanović.

Zajedno sa ostalim članovima, postavila je ciljeve koje su učinile ovu organizaciju posebno prepoznatljivu i poštovanu.
Članice “Duge” i Galinine najbliže saradnice priznaju da ih je njena smrt jako potresla, ali kako život ide dalje, tako i ovo udruženje nastavlja svoju humanitarnu borbu i zalaganje za očuvanje naše kulturne baštine.
“Galinin odlazak veliki je gubitak za sve nas. Duga ima čvrste temelje koje je postavila naša predsjednica i mi nastavljamo dalje, tamo gdje je ona stala”, kažu iz “Duge”.
Tokom svog dugogodišnjeg staža, ko je pokucao na njihova vrata nikada nije vraćen bez konkretnog odgovora. Širom Srpske, ali i regiona, prepoznatljivi su po mnogim humanim djelima, od pružanja psihološke pomoći ženama, očuvanju Zijanjskog veza do materijalne i svake druge vrste podrške.

Njihovo zalaganje i humanitarni rad prepoznaju i mladi, pa se ne smanjuje interes za kurseve i edukacije koje održavaju.
U tome im je uveliko pomoglo uvrštavanje Zmijanjskog veza na UNESKO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, čime je porastao interes za izučavanje ove tehnike veza svojstvene našem području.

Međutim, zbog pandemije korona virusa i manjeg broja turista i putnika namjernika u Banjaluci, smanjena je i prodaja njihovih rukotvorina u galeriji.
“Teško nam je, ali još uspijevamo uz nesebično zalaganje naših članica i veliki entuzijazam da održimo kvalitet naših usluga”, priznaju iz “Duge”.

Za svoj opstanak ipak ne brinu, jer se u njihovim prostorijma u saradnji sa Gradom i drugim nevladinim organizacijama sprovode mnogi projekti koji izazivaju značajno interesovanje.
“Početkom marta počeli su kursevi krojenja i šivanja u saradnji sa Karitasom Bosne i Hercegovine. Radi se o projektu “Your Job”  koji finansira Austrijska razvojna agencija”, kažu iz udruženja i dodaju da je projekat usmjeren na mlade bez posla između 15 i 30 godina.

Dio onoga za šta je posebno zaslužno oko 100 članica Udruženja žena “Duga” može se vidjeti u njihovoj galeriji u Srpskoj ulici u centru Banjaluke. Samo nekoliko stotina metara dalje u njihovim prostorijama u Hvarskoj ulici zainteresovani mogu mnogo toga da nauče na njihovim radionicama.

Nikolina Damjanić, BL portal

Ostavite komentar: