FOTO – Veče za pamćenje: Više od 10.000 Banjalučana na koncertu Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje

Spektakularnim koncertom svjetski poznatih umjetnika Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje, Banja Luka je večeras obilježila završetak obnove spoljašnjeg dijela Banskog dvora i predaju aplikacije za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Više od 10.000 Banjalučana imalo je jedinstvenu priliku da čuje zajednički nastup dvojice vrhunslih muzičara koje je pratila Banjalučka filharmonije, te muzičari iz Bihaća i Jajca, gradova partnera na ovom projektu.

Pozdravne riječi uputili su gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Radojičić je istakao da je koncert dvojice umjetnika održan pod sloganom „Suprotnosti se privlače“, koji oslikava dva različita žanra kojima se ovi umjetnici bave, ali i slogan pod kojim se Banja Luka kandidovala za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine. On je izrazio uvjerenje da Banja Luka ima kapacitete, ljude i resurse da zaista ponese laskavu titulu Evropske prestonice kulture.

Ovaj događaj bio je interesantan i po tome što Milenković i Trkulja prvi put nastupaju zajedno. Kandidatura Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine najveći je poduhvat koji je Grad imao u oblasti kulture. Aplikacija je završena, a riječ je o kompleksnom poslu koji je rađen od proljeća 2017. godine. Tako bogata istorija našeg grada nudi nam toliko mnogo suprotnosti koje se privlače i moraju da žive na ovom prostoru – rekao je Radojičić.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, rekla je da je završetak obnove i rekonstrukcije Banskog dvora primjer da se Banja Luka gradi i razvija u svim pravcima.

– Ponosna sam što sam kao predsjednik Vlade mogla da utičem da budu izdvojena sredstva za obnovu Banskog dvora i da danas svi budemo ponosni što je novi sjaj dobila građevina koja ima veliki značaj za kulturni i društveni život našeg grada – naglasila je Cvijanović.

Banski dvor svečano je otvoren 8. novembra 1932. godine, a za njegovu izgradnju zaslužan je prvi ban Vrbaske banovine Svetislav Tisa Milosavljević, za čijeg banovanja su izgrađeni i mnogi drugi reprezentativni objekti u Banjoj Luci. Vlada Republike Srpske i Grad Banja Luka obezbijedili su tri miliona maraka za spoljašnje uređenje Banskog dvora – kompletnu stolariju, fasadu, ukrase, te krov. Sanaciju Banskog dvora obavila je beogradska firma “Koto”.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)Ostavite komentar: