FOTO – Podrška banjalučkoj kulturnoj sceni: 155.000 KM za 26 najboljih projekata

16.01.2019. | 12:43

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić uručio je danas predstavnicima 26 ustanova kulture i udruženja građana ugovore o realizaciji projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, u vrijednosti od 155.000 KM.

Ova, dodatna podrška gradskoj kulturnoj sceni, provodi se u okviru kandidature Banja Luke za evropsku prestonicu kulture 2024. godine i novousvojene Strategije razvoje kulture, koja predviđa povećanje izdvajanja za oblast kulture.

Nakon uručenja ugovora, Radojičić je naglasio da su ovo dodatna sredstva za kulturu i da se uporedo sa ovom podrškom iz gradskog budžeta finansiraju i redovni godišnji programi iz oblasti kulture.

-Cilj je da svake godine povećavamo sredstva za kulturu, bez obzira na to da li ćemo biti izabrani za Evropsku prestonicu kulture. Želimo da ulažemo u dobre projekte i u infrastrukturu u kulturi, a ovim sredstvima podržani su različiti projekti muzičke, scenske, pozorišne i filmske umjetnosti, uključujući i one koje će realizovati lica sa invaliditetom – rekao je Radojičić. On je precizirao da su projekti odabrani na osnovu prethodno raspisanog javnog poziva, na kojem je kandidovan ukupno 41 projekat.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić naglasio je da putem ovih projekata Grad želi da širi ponudu kulturno-umjetničkog amaterizma, da pruži priliku novim ljudima i udruženjima, koji svojim idejama i inovativnim pristupom mogu doprinijeti razvoju kulture.

-U 2019. godini takođe ćemo raspisati isti konkurs i pozivamo sve koji su zainteresovani da nam se obrate i da zajednički radimo. Ove projekte su ocjenjivala stručna lica i možemo reći da je proces izbora bio potpuno javan i da su projekti objektivno ocijenjeni – kazao je Stanić i dodao da će u ovoj godini na području grada biti realizovano više od 50 kulturno-turističkih manifestacija.

Saša Berendika iz Udruženja građana „Rez“, izjavio je da se njihov projekat odnosi na džez muziku, odnosno da će, kroz svoje aktivnosti, pokušati da obogate džez ponudu u gradu, s obzirom na sve veći interes naših sugrađana za ovu vrstu muzike.

Nebojša Kuruzović iz Udruženja građana „Dobri medo“, ocijenio je da bi ovakvu podršku kulturi voljeli da vide i kod drugih nivoa vlasti, a ne samo kod Gradske uprave. On je izrazio zadovoljstvo što su projekti odabrani na osnovu javnog poziva, koji je proizveo snažnu konkurenciju.

– Za nas, koji se bavimo kulturom, od izuzetne je važnosti da se značajno ulaže u produkciju i stvaranje novih kulturnih proizvoda u Banjoj Luci – zaključio je Kuruzović.

 

Izvor.(banjaluka.rs.ba)