Evo kako će izgledati boravak u Srednjoškolskom domu tokom korone

U Đačkom domu će kao i ranijih godina boraviti ukupno 240 srednjoškolaca iz okolnih opština, ali po novim higijenskim uslovima.

Direktor doma Branislav Vidić kaže, da je useljenje učenika u ovu ustanovu pri kraju, a prilikom prijema i boravka djece poštuju se sve mjere koje je preporučio Institut za javno zdravstvo RS.

– Ispoštovane su sve mjere što se tiče održavanja distance, beskontaktnog mjerenja temperature učenicima, roditelji dolaze samo do vrata ustanove gdje potpisuju ugovor, a dijete samo ulazi u Dom. Đaci moraju maske nositi dok prolaze zajedničkim prostorijama, a u sobama borave od dva do šest učenika, s tim da veće sobe imaju površinu trideset metara kvadratnih – precizirao je Vidić.

On je napomenuo da su kreveti u sobama, u skladu sa uputstvima, razmaknuti po dva metra jedan od drugog. Posebne epidemiološke mjere primjenjuju se i u menzi.

– Za stolom mogu biti samo dva učenika i to iz iste sobe. Na stolovima će se nalaziti kartoni sa crvenom i zelenom bojom. Nakon što djeca završe ručak, karton okreću na crvenu stranu da se zna da je sto korišten, radnik dezinfikuje površinu i okreće karton na zelenu boju kako bi drugi učenici mogli sjesti- pojasnio je Vidić za “SrpskaInfo” portal.

Iz Instituta su poručili da učenici sve sobe trebaju redovno čistiti i svakodnevno dezinfikovati i više puta u toku dana provjetravati. Preporučuili su da što manje učenika istovremeno boravi u učionici ili čitaonici, te da boravak bude što je moguće kraći. Udaljenost između stolica mora biti najmanje dva metra u svim pravcima.

Učenici treba svakodnevno da kontrolišu svoje zdravstveno stanje i u slučaju da dobiju simptome zarazne bolesti, odmah telefonom kontaktiraju nadležnog doktora porodične medicine.

 

 

Ostavite komentar: