Episkop Jefrem osveštao temelje hrama u naselju Ada: Srpski narod svoju istoriju vezao za crkvu

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem osveštao je danas temelje Hrama posvećenog Svetom Nikolaju Miriklijskom Čudotvorcu u banjalučkom naselju Ada, u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

Vladika Jefrem je u obraćanju istakao da je većina banjalučkih naselja dobila svoje hramove, te da će to uskoro biti i u novom naselju Ada, koje raste i razvija se.

On je naveo da je Srpska pravoslavna crkva stigla na sve kontinente, tamo gdje potoji i samo jedan Srbin, i stara se da ne bude izgubljen i da nad njim ne bude izvršena asimilacija.

Vladika Jefrem je istakao da ne postoji nijedna civilizacija koja se nije razvijala zahvaljujući vjeri u Boga, blagodareći duhovnim snagama koje su iz nje proizilazile.

On je naveo da je srpski narod svu svoju istoriju vezao za crkvu i da bez nje nije mogao da postigne nijedan veliki istorijski uspjeh.

 

“Znali smo to i mi, ali i naši protivnici i zato su kroz cijelu istoriju rušili ono što su pravoslavni Srbi gradili. Ali, mi smo uvijek bili jači i poletniji, uvijek sa nadom i saznanjem da su graditelji nadmoćnniji nad rušiteljima”, naveo je episkop Jefrem.

Osveštanju temelja hrama u naselju Ada prisustvovali su i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, te drugi predstavnici javnog i političkog života Srpske i grada Banjaluka, kao i brojni građani.

Episkopu Jefremu sasluživali su sveštenici i đakoni Eparhije banjalučke.

Ostavite komentar: