“Eko toplane” se pravdaju: Nadljudskim naporima obezbjeđujemo urednu isporuku grijanja

Ulažemo maksimalne napore da savladamo sve izazove i isporučimo toplotnu energiju našim potrošačima, poručili su iz “Eko toplana” Banjaluka i dodali da su svi raspoloživi kapaciteti u punoj snazi.

Kako su naglasili, nadljudskim naporima obezbjeđuju urednu isporuku, imajući u vidu stanje na dotrajaloj distributivnoj mreži.

“Velike oscilacije spoljnih temperatura u toku dana na početku grijne sezone kada je za oktobar ostvarena najviša srednja mjesečna temperatura u posljednjih 30 godina, izazvale su negativan efekat na uspostavljanje kontinuirane isporuke toplotne energije”, saopštili su iz “Eko toplana”.

Ovo je, kako dodaju, izazvalo i nemogućnost bržeg otkrivanja određenih nedostataka u radu distributivne mreže usljed mirovanja tokom dana na visokim temperaturama, a koje su najčešće izazivali kvarovi na kućnim instalacijama unutar objekata.

“Takođe, imali smo i nekoliko značajnih kvarova na vrelovodima, koji su doveli do obustave isporuke toplotne energije i to po nekoliko dana.

Duži prekidi isporuke toplotne energije za određene dijelove grada, uticali su na ukupnu količinu proizvedene energije”, navode iz “Eko toplana”.

Osvrnuli se i na kvarove zabilježene u prethodnim sezonama na vrelovodu ka nekoliko banjalučkih naselja i istakli da je tokom proteklog ljeta izgrađen novi vrelovod.

“S obzirom na to da je u prethodnim sezonama zabilježen izuzetno veliki broj kvarova na magistralnom vrelovodu ka naseljima Rosulje, Nova varoš i Paprikovac, te je ovo uzrokovalo česte, višednevne prekide za navedena naselja, tokom ljeta 2022. izgrađen je potpuno novi magistralni vrelovod ka navedenim naseljima, obezbjeđena je visoka pouzdanost funkcionisanja vrelovoda i ostvaren značajan korak ka boljem kvalitetu isporuke toplotne energije, te mogućnost priključenja novih korisnika u navedenim naseljima”, naveli su iz “Eko toplana”.

Ova investicija je, kako dodaju, iznosila oko 1,5 miliona KM, a na gradskoj distributivnoj mreži, tokom sezone remonta 2022. godine ukupno je uloženo 2,8 miliona KM, što, kako dodaju, predstavlja rekordnu investiciju od osnivanja “Eko toplana”, a ovo privredno društvo, dodaju, namjerava i dalje da radi sa maksimalnim angažovanjem kako bi opravdali povjerenje svojih korisnika.

“Početkom novembra ove godine imali smo veliki kvar na dijelu distributivne mreže kojim se toplotnom energijom snabdijeva naselje Paprikovac. Odlukom ‘Eko toplana’, nismo sanirali trenutni kvar, već smo imajući u vidu stanje ovoga dijela mreže i česte kvarove tokom prethodnih sezona, vlastitim ulaganjem od 200.000 KM uradili potpuno izmještanje trase iz privatnih posjeda na javnu površinu, u dužini od 140 metara, kako bismo trajno riješili ovaj višedecenijski problem i korisnicima obezbijedili komfor. Korisnicima koji nisu imali isporuku toplotne energije zbog ovog kvara, odobrene su bonifikacije, u skladu sa Odlukom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije”, navode iz “Eko toplana”.

Osim ovog kvara, dodaju, imali su i kvar na magistralnom vrelovodu Borik u trajanju od dva dana, zbog kojeg je bila obustavljena isporuka za 20 odsto konzuma.

“Upravo ovi kvarovi su rezultovali velikim brojem poziva u Korisničkom centru ‘Eko toplana’, s obzirom na to da je prekid isporuke na Paprikovcu trajao od 1. do 8. novembra, zbog obima posla izmještanja trase i procesa dobijanja saglasnosti od nadležnih institucija ‘Puteva Republike Srpske’ i Ministarstva saobraćaja i veza RS”, naveli su iz “Eko toplana”.

Kako dodaju, kada je riječ o problemima izazvanim svjetskom energetskom krizom sa kojima se suočavaju, u predstojećem periodu neophodno je da se zajedničkim naporima svih institucija, Grada Banjaluka, Šuma Republike Srpske, Elektroprivrede Republike Srpske i “Eko toplana” učini sve da se pronađe zajedničko rješenje problema koji su posljedica ove krize, a koji negativno utiču na poslovanje “Eko toplana”.

“U slučaju da se ne pronađe rješenje po pitanju naglog poskupljenja ulaznih energenata, ‘Eko toplane’ će ući u problem nelikvidnosti, usljed čega menadžment ovog privrednog društva neće biti u mogućnosti da nastavi likvidno poslovanje”, naglasili su iz “Eko toplana”.

 

Ostavite komentar: