Eko toplane Banjaluka: Pripreme za predstojeću sezonu idu planiranom dinamikom

Pripreme za sezonu grijanja 2019/2020 u okviru sistema daljinskog grijanja Grada Banjaluka, koje podrazumijevaju remont i sanaciju proizvodnih postrojenja i distributivne mreže, te nabavku energenta, realizuju se u skladu sa definisanim planom Eko toplana.

Kada je riječ o radovima na toplifikacionoj mreži, trenutno je u toku sanacija cjevovoda na dvije lokacije na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića. U pitanju su kritične dionice na kojima su najčešći kvarovi, tako da bi ovim popravkama i zamjenom cijevi trebalo da bude riješen problem prekida isporuke toplotne energije, do kojih dolazi usljed pucanja cijevi tokom sezone grijanja na tom dijelu distributivne mreže.

Takođe, u okviru projekta izgradnje novog kružnog toka na ukrštanju ulica Isaije Mitrovića, Solunske i Kozarske, tehničke službe Eko toplana krajem ove i početkom predstojeće sedmice zamijeniće dio dotrajale trase vrelovoda novim cijevima.

U okviru sanacije distributivne mreže, nedavno su završene i zamjene dijelova trasa novim cijevima u ulicama Olimpijskih pobjednika i Carice Milice.

Podsjećamo, u okviru priprema za narednu sezonu grijanja, sanirani su toplovodi i vrelovodi na nekoliko najproblematičnijih lokacija na kojima već dugi niz godina dolazi do čestih kvarova i velikih gubitaka vode, pa samim tim i gubitaka toplotne energije prilikom isporuke korisnicima. Među tim lokacijama su vrelovod i toplovod u ulici Anđe Knežević, gdje su radnici Eko toplana u dužini trase od oko 100 metara u potpunosti zamijenili dotrajale cijevi stare preko 45 godina. Jedna od većih popravki je i ona kod tvrđave Kastel. Riječ je o još jednoj kritičnoj dionici na kojoj je su zamijenjene dotrajale cijevi u dužini trase od 130 metara.

Do sada su završene i druge sanacije na više lokacija u ulicama Braće Mažar i majke Marije, Kralja Petra I Karađorđevića, Majke Jugovića, Dragiše Vasića, Slobodana Kusturića, te na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića i Bulevaru Desanke Maksimović. Sanirani su i dijelovi cjevovoda u Pilanskoj ulici, Bulevaru vojvode Živojina Mišića i ispod mosta Venecija.

Osim navedenih radova, do sada je izvršena i sanacija preko 40 vrelovodnih šahtova, te remont preko 95% toplotnih podstanica.

Kada je riječ o nabavci drvnog sortimenta, Eko toplane su još krajem sezone 2018/2019 počele nabavljati energent za predstojeću sezonu grijanja. Do sada je vlastitim sredstvima, u skladu sa planom nabavke energenta, obezbijeđeno oko 60% potrebnog energenta za sezonu 2019/2020, navodi se u saopštenju ovog preduzeća. 

Ostavite komentar: