Eko toplane Banjaluka: Prezentovani rezultati snimanja stanja distributivne mreže

Predstavnici danske kompanije Drone Systems danas su u Eko toplanama Banjaluka prezentovali rezultate snimanja stanja distributivne mreže u okviru toplifikacionog sistema Grada Banjaluka termovizijskim kamerama, koje je obavljeno krajem marta.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), predstavnici Grada Banjaluka, kao i predstavnici Eko toplana Banjaluka.

Predstavljeni rezultati, poslužiće za izradu studije na osnovu koje će biti realizovana rekonstrukcija distributivne mreže, a pripreme za ovaj projekat su već u toku.

Izgradnjom Eko toplana završena je prva i najvažnija faza rješenja problema daljinskog grijanja u Banjaluci, jer su obezbijeđeni stabilni izvori toplotne energije, što se i praktično dokazalo u prethodnoj sezoni grijanja. Kako bi bio obezbijeđen potpuni komfor, odnosno potreban nivo kvaliteta grijanja svim korisnicima, potrebno je realizovati drugu fazu rješenja – rekonstruisati distributivnu mrežu staru preko 45 godina, koja je trenutno u jako lošem stanju.

– Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je kroz posebnu kreditnu liniju i sama jednim dijelom učestvovala u finansiranju izgradnje novog proizvodnog postrojenja Eko toplana, izrazila je spremnost da pomogne i projekat rekonstrukcije distributivne mreže kroz finansiranje navedenog snimanja mreže i izrade studije, na osnovu koje bi rekonstrukcija trebalo da bude realizovana, kao i kreditiranje projekta dugoročne rekonstrukcije distributivne mreže – navedeno je u saopšenju Eko toplana Banjaluka.

Iz Eko toplana Banjaluka podjećaju da je nedavno u posjeti Eko toplanama bio direktor EBRD-a za BiH Ian Brovn, koji se osvrnuo na grijnu sezonu 2018/2019 i izrazio zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima. Brovn je tom prilikom istakao činjenicu kako se sistem Eko toplana pokazao veoma pouzdanim.

– Sljedeći izazov i ujedno naš naredni korak je suočavanje sa gubicima energije na distributivnoj mreži i otklanjanje ovog problema. To je naš drugi zajednički projekat, koji ćemo ostvariti u saradnji sa Gradom Banjaluka i Eko toplanama. Riječ je o modernizaciji toplifikacione mreže kako bi se redukovali gubici, u cilju uspostavljanja potpune energetske efikasnosti, kao i omogućavanje povećanja broja korisnika na distributivnoj mreži grada Banjaluka. Prema procjenama, za rekonstrukciju mreže biće potrebno oko deset miliona maraka – rekao je Brovn.

Brovn je tada istakao pozitivan stav o projektu Eko toplana, od samog početka izgradnje do kraja druge grijne sezone.

– Veoma sam zadovoljan dosadašnjim rezultatima. Riječ je o jednom inovativnom projektu. Objekat toplane je izgrađen u rekordnom roku, a projekat je zaživio na najbolji mogući način. S obzirom na sve to, veoma smo srećni što smo na ovaj način dijelom učestvovali u realizaciji izgradnje i puštanja u pogon toplane na biomasu – zaključio je Brovn.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: