“Eko toplane Banja Luka”: Obavljene pripreme za rekonstrukciju distributivne mreže

Banjalučko preduzeće “Eko toplane” obavilo je pripreme za rekonstrukciju distributivne mreže.

Krajem marta danska firma „Drone Systems ApS” obavila je termovizijsko snimanje stanja distributivne mreže u okviru sistema daljinskog grijanja Banjaluke. Rezultati dobijeni nakon snimanja, predstavljaće osnovu za pripremu predstojeće rekonstrukcije mreže jer će na osnovu snimljenog materijala biti izrađena studija izvodljivosti, nakon čega će uslijediti projekat rekonstrukcije dotrajale mreže, stare više od četiri decenije.

“Ono što mi tražimo su curenja i oštenja na cijevima i toplovodnoj mreži u Banjaluci. Pregledali smo mrežu od juga, preko centra do sjevernog dijela grada. Nakon što završimo pregled dronom, prikupimo podatke i napravimo analizu, kroz tri sedmice, vratićemo se sa gotovom analizom stanja distributivne mreže i predaćemo ih “Eko toplanama”.

U posljednje tri godine ovaj posao radili smo u Danskoj, i u engleskoj u Notingemu, a sada taj posao smo radili i u Banjaluci”, kaže Majkl Noer-Hvare, iz kompanije „Drone Systems ApS”.

Na ovaj način će se precizno utvrditi stanje vrelovoda i toplovoda i njihove termičke izolovanosti – toplotnih gubitaka prilikom distribucije energije, kao i mjesta potencijalnih kvarova na cjevovodu.

Ovo je prvi ovakav projekat od izgradnje sistema daljinskog grijanja, a dobijeni rezultati će olakšati prepoznavanje prioriteta za rekonstrukciju vrelovoda i toplovoda.

Cilj je da se u narednih nekoliko sezona toplifikaciona mreža Banjaluke u potpunosti rekonstruiše i modernizuje.

 

Izvor:(ATV)

Ostavite komentar: