Dugovi nagomilani, a godina bila katastrofalna: Sudbina „Akvane” biće poznata nakon izbora

Kako bi spasili “Akvanu”, gradske vlasti su u protekle dvije godine preduzele razne mjere.

Posljednji potez je garancija za kredit za nagomilana dugovanja, ali je glavno pitanje i dalje ostalo bez odgovora kako da ovo javno preduzeće bude samoodrživo.

Prema dostupnim informacijama, taj dugogodišnji problem će ostati idućem sazivu gradskih vlasti, što znači da će se tek iduće godine nadležni time pozabaviti.

Ovo preduzeće je u potpunosti u vlasništvu Grada Banjaluke i od prve godine rada posluje s minusima. Iako ta situacija traje oko 12 godina, s problemima su se njegovi vlasnici ozbiljnije počeli baviti tek prije dvije godine. Uvedene su promjene, a među krupnijima je da je dio prostora s kojima su raspolagali oduzet “Akvani”. “Staklenac” u parku “Petar Kočić” je dijelom izdat u zakup, a drugim upravlja Kulturni centar “Banski dvor”.

Pored toga, smanjen je broj radnika, a na posljednjem zasjedanju Skupštine grada data je saglasnost “Akvani” za kredit koji bi trebao pokriti dugovanja ovog preduzeća.

Stari dugovi

Iako je još nije donesena konačna odluka o sudbini ovog preduzeća, gradonačelnik Igor Radojičić tvrdi da su u prethodne dvije godine učinjeni određeni pomaci.

“Mi smo vodili program restrukturisanja ‘Akvane’ čiji je cilj bio da je učinimo finansijski samoodrživom ili barem da to bude u nekoj prespektivi. Radi se o preduzeću koje je na tržištu, nije budžetski korisnik, osim granta koji je namijenjen za Gradski olimpijski bazen (GOB), a ‘Akvana’ kao firma je puno veća, pokriva više objekata i djelatnosti. Oni vuku dosta starih dugova iz ranijeg perioda  i u protekle dvije godine smo kroz promjene djelatnosti, odustajanja od neproduktivnih stvari i smanjivanja broja zaposlenih, za čak jednu trećinu, i nekih drugih unutrašnjih mjera reorganizacije, popravili finansijski rezultat. Prošla godine je s tog aspekta bila najbolja. Međutim, ova godina ih je sahranila”, naveo je on.

Podsjetio je da je zbog pojave korona virusa, od marta rad za veći dio djelatnosti bio zabranjen, a da su pojedine, kao što su velike proslave u salonima, i sada zabranjene.

“Otvoreni bazen je radio s vrlo smanjenim kapacitetom, a zbog pandemije jedno vrijeme je bio u potpunosti zatvoren, kao i GOB. Iako nisu radili oni su stvarali fiksne troškove, tako da je ova godina bila katastrofalna i napravila je ogroman negativan finansijski rezultat. Zbog svega toga se moralo ići na zaduživanje”, rekao je Radojičić.

Analiza

Priznaje da je ostalo neriješeno najkrupnije pitanje, dalje samoodrživosti „Akvane“.

“Ona u narednom periodu, ovako kako je organizovana, a pogotovo sa zavisnošću od sezone i vanrednih događaja, ne može biti samoodrživa”, istakao je Radojičić.

Dodaje da se rješavanje tog pitanja ostavlja poslije izbora i nakon konstituisanja novog saziva, što znači tek iduće godine.

“Ima još oko mjesec i po do izbora i nerealno je da se nešto prije toga uradi. Mora se napraviti nova stručna analiza, koja će dati prijedlog optimalne dalje organizacione forme”, kazao je on i dodao da je u igri više opcija.

Jedna je da postanu javna ustanova, što bi značilo da su budžetski korisnici, kao sportski centar „Borik“ ili Centar za predškolsko. Time bi bili održivi, jer bi iz budžeta grada imali finansirane troškove plata i druge izdatke.

Opcije

Druga je, kako kaže Radojičić, dalje redukovanje djelatnosti tako što bi se dio uklonio ili bi se dao u zakup, kako bi se ostvarili dodatni prohodi ili srezali određeni rashodi.

“Treća opcija je mogućnost dijeljenja firme, pa da jedan dio bude javna ustanova, a da se drugi proda ili da u zakup. Tu uglavnom mislim na pitanje ugostiteljstva, odnosno šta uraditi s tom djelatnosti i s prostorima koji se koriste za tu namjenu, te šta uraditi s otvorenim bazenom”, precizirao je on.

Naglasio je GOB  nešto što je „neosporno javni interes“ i  što mora ostati u finansiranju Grada, bez obzira šta će biti dalje s „Akvanom“ kao javnim preduzećem, piše Srpskainfo.

Kredit

Dok se čekaju odgovori na ova pitanja, iz „Akvane“ poručuju da nastavljaju s aktivnostima koje su do sada bile planirane.

“Skupština grada je dala saglasnost za kredit i sad idemo dalje s procedurom. Pripremamo međunardoni tender i mislim da ćemo ga do kraja mjeseca objaviti“, kazao je direktor „Akvane“ Vedran Mitrović.

Dodaje da će tim novcem biti pokriveno 85 odsto dugovanja.

“Neki od tih dugova su stari osam i devet godina, a ostalo je ono što redovno otplaćujemo preko reprograma”, objasnio je Mitrović i dodao da će se i u narednom periodu nastaviti sa smanjivanjem broja zaposlenih.

GRAD GARANTUJE ZA POLOVINU KREDITA

Gradonačelnik Igor Radojičić je objasnio da je lokalni parlament dao saglasnost da Grad bude garant polovine kredita od 3,2 miliona KM, dok bi ostatak garantovao Garantni fond RS.

“Na taj način bi, nadam se, na dugoročnoj osnovi uspjeli pokriti postojeće dugove ovog preduzeća”, naveo je on.

Ostavite komentar: