Dug je put do besplatnog prevoza u Banjaluci: Ni studija nije na vidiku

20.02.2021. | 08:00

Besplatni javni prevoz u Banjaluci građani bi mogli da očekuju do kraja mandata aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Preciznijeg roka, zasad, nema, jer se radi o sveobuhvatnom projektu za koji, najprije, mora biti izrađena studija, objašnjavaju iz Gradske uprave za BL portal. Ipak, priznaju da je i do studije još daleko, jer se zbog situacije sa korona virusom broj putnika u javnom prevozu ne može realno procijeniti.

„Na tri poziva i sastanka aplicirali smo za grantovska sredstva za izradu studije. Nadamo se da će uslovi dozvoliti da do nje što prije dođemo, kako bi se pokazali efekti i uštede na drugim stavkama u budžetu i da onda zajedno sa EBRD-om i drugim međunarodnim partnerima obezbjedimo nedostajući dio sredstava“, kažu u Gradskoj upravi.

„Sveobuhvatni projekat“ zapravo podrazumijeva reformu javnog prevoza koja će obuhvatiti autobuse, parkirališta, korišćenje bicikala i drugih sredstava prevoza „kako bi se smanjile gužve i na kraju ostvarile uštede na održavanju saobraćajnica“, objašnjavaju iz Grada.

Jedino što zasad preciziraju je da bi se u Banjaluci besplatno mogli voziti penzioneri i osnovci.

Bilo kakvi izdaci za besplatni prevoz u gradu koji je bio jedno od glavnih predizbornih obećanja, nisu ukalkulisani u Nacrt budžeta za ovu godinu koji je ove sedmice usvojila gradska skupština, a zasad se ne pominju ni kao dio rebalansa koji je najavljen za april.