Drugačije, ali zabavno: Evropska noć istraživača večeras onlajn

Evropska noć istraživača održaća se danas i sutra. Obično je za ovaj događaj uvijek bio rezervisan zadnji petak u septembru, ali je zbog trenutne epidemiološke situacije pomjeren za zadnji petak u novembru.

Posljednji petak u novembru odvojite za odličan provod uz naučnike, istraživače i nova dostignuća! Zajedno sa partnerima, online se družimo, posjećujemo laboratorije, istražujemo skriveni svijet nauke i razgovaramo o tome kako nauka može promijeniti svijet. Tokom ceremonije otvaranja pridružiće nam se naši cjenjeni partneri iz vladinih institucija, a zatim otvaramo vrata laboratorija, muzeja, instituta, razgovaramo o takmičenjima i vrijednim nagradama i kao i uvijek do sada, završavamo nezaboravnu naučnu noć uz naučnu zabavu na Zoom, navodi se u pozivu za centralni događaj Evropske noći istraživača.

Otkrijmo neotkriveno

Evropska noć istraživača je ove godine u prilagođenom onlajn formatu.

– Noć istraživača priprema raznovrsan i bogat sadržaj za sve ljubitelje nauke i istraživanja. Za vas spremamo zanimljive eksperimente, razgovore s istraživačima, edukativne radionice, takmičenja, kvizove, nagrade i brojne druge aktivnostima kroz koje se godinama družimo i uživamo u nauci – piše u javnom pozivu Evropske noći istraživača.

Šta je noć istraživača?

Cilj Noći istraživača  od 2005. godine je promocija naučnih istraživanja i karijere naučnika – istraživača, kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o uticaju istraživanja na svakodnevni život. Promocija nauke i naučno-istraživačkog rada, u slučaju Noći istraživača podrazumijeva razne aktivnosti u večernjim časovima, a težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život, te na promovisanju karijere istraživača, posebno kod mladih. Ovaj događaj tradicionalno okuplja veliki broj posjetilaca i istraživača jednom godišnje širom BiH.Ostavite komentar: