Protest u centru Banjaluke! Nezadovoljni ugostitelji traže da normalno rade, na skupu i stranački aktivisti

Tačno u pet časova oglasila se pištaljka i centru Banjaluke koja je nagovijestila protest ugostitelja i vlasnika fitnes centara.

Nakon okupljanja u popularnom parkiću, okupljeni su stali i ispred Palate Republike. Nekolicina ih je pokušala da uđe u palatu, ali ih je spriječila policija. Okupljeni su pozivali predsjednicu RS Željku Cvijanović da im se obrati.
Mirnom šetnjom su pokazali nezadovoljsto i uzvikivali “Ubijte konobare”, “Neka nam isplate sve, mi nemamo da jedemo”.
Okupljeni su se nakon protesta ispred Palate okrenuli prema Skupštini Grada Banjaluka.

Ispred Gradske uprave ih je dočekao Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.
On im je rekao “Ovdje svaki put možete doći, ovo je vaš grad”.
“Što se tiče Gradskog štaba mi smo da se radi beskonačno, ali da se poštuju mjere”, rekao je Stanivuković.
On je dodao da zdravstvenim radnicima Vlada Republike Srpske treba da poveća plate, a ne da im se daje jednokratna pomoć.
U prvim redovima među okupljenima bilo je primjetno prisustvo nekoliko stranačkih aktivista koji su i ranije organizovali performanse sa Stanivukovićem, kao i nekoliko njegovih pristalica i simpatizera koji su i ranije često bili viđeni na Stanivukovićevim skupovima.
Njegovo obraćanje okupljenima u nekim dijelovima je imalo konotaciju političkog govora. Gradonačelnik je od okupljenih tražio podršku za predloženi budžet, pitao koga od odbornika žele da ga “izvede” pred zgradu i slično.
Protest koji je završen iza 18 časova najavili su ugostitelji nezadovoljni mjerama Republičkog štaba.
“Mi poštujemo mjere, a Vlada nas? Što se tiče mjera, nemate mjeru? Popuštaju mjere, ali i živci?”, samo su neki od natpisa na transparentima koje su nosili okupljeni na protestu.

Marijana Kretić koja radi u fitnes centru jedna od rijetkih koja je pristala da govori za medije.
“Vidjela sam poziv za proteste i izašla sam da izrazim svoje nezadovoljstvo jer smo već tri sedmice zatvoreni. Nekima je ovo primarni posao, a nikoga ne zanima kako ću ja da hranim dijete. Ja sam svjesna da je neke mjere potrebno donijeti, ali dajte onda i rješenje kako da preživimo”, poručila je ona.
Podsjećamo, Udruženje “Horeca” najavilo je jutros proteste, uprkos tome što je odlukom Republičkog štaba ugostiteljskim objektima od danas dozvoljen rad u baštama, a od četvrtka je ugostiteljima dozvoljen rad i u unutrašnjosti objekta.
Jedan od osnovnih zahtjeva je da se ne ograničava radno vrijeme, da se ne uslovljavaju, zatim da se i muzičari, sportske organizacije i drugi ubuduće uključe u pregovore i slično.
Takođe, traže minimalnu platu za mart za sve oštećene, a ne samo uplatu poreza i doprinosa. Među zahtjevima je i smanjenje PDV- a na 10 odsto, kao i da se ugostiteljima struja ne obračunava kao industrijska.

 

Ostavite komentar: