Drama oko banjalučkog rebalansa se nastavlja: Ko će na sjednicu, a ko ga neće podržati

24.01.2024. | 16:09

Svi koji me poznaju znaju da sam redovan na sjednicama, da ih ne propuštam bez obzira na čiju inicijativu su zakazane, kaže za  BL portal odbornik u banjalučkoj Skupštini iz pokreta „Narodni front – Banjaluka zove“  Saša Lazić. On je još jednom potvrdio svoje prisustvo na nastavku vanredne sjednice na kojoj će se raspravljati o Rebalansu budžeta za 2023. godinu koji predlaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Lazić, ipak, naglašava da njegovo prisustvo ne znači da će podržati Rebalans budžeta.

„Konkretno oko rebalansa, ja ga ne podržavam to je poznata stvar. Ni za budžet za ovu godinu nisam glasao. To je sve usljed neslaganja sa politikom potrošnje narodnog novca iz gradske kase. Znači, troše se pare na gluposti raznorazne, ne troše se u esencijalne stvari i zato ja to ne podržavam“, tvrdi Lazić i dodaje da sve to znači da neće glasati za rebalans.

Lazić je jedan od 18 odbornika koji su za održavanje nastavka vanredne sjednice na kojoj će se raspravljati i glasati o Rebalansu budžeta, a ovaj spisak je juče objavio Stanivuković. Na njemu se nalaze i odbornici DEMOS-a, partije koja je dio skupštinske većine predvođene SNSD-om.

Odbornik ove partije Slobodan Stanarević, u razgovoru za BL portal naglašava da je neophodno da se razgovara i da se sjednice održavaju, jer, kako je rekao, grad ne smije stati zbog “političkih budalaština odbornika”.

Za razgovor o rebalansu je otvoren, ali smatra da je neophodno prvo da odbornici dobiju uvid u predloženi rebalans kako bi mogli odlučiti o svom glasu.

„Moramo vidjeti šta je predviđeno ovim rebalansom, da ne bi slučajno bilo nekih zaduženja koje je gradonačelnik forsirao prije Nove godine. Želimo da vidimo šta on predlaže u tom dokumentu. Ranije je bilo riječi o zaduženju od šest miliona. Ne bih podržao Rebalans na sjednici ako ostane ovo zaduženje“, istakao je Stanarević.

Potrebu za razgovor i dogovor istakao je u razgovoru za BL portal i Marinko Umičević, jednini odbornik SNSD-a koji se našao na pomenutom spisku odbornika.

„Novac iz rebalansa, 80 odsto, dobiće direktori koji su u SNSD-u, Centar za selo, Centar za socijalni rad i Dom zdravlja. Oni čekaju te pare da isplate plate za decembar. Ovaj cirkus se odužio i već se svima smučilo to prepucavanje. Milion problema, a mi se zabavljamo budalaštinama“, smatra Umičević.

Ipak naglašava i da je svoj potpis dao jer je, kako kaže, mislio da će na nastavak sjednice doći onih pet odbornika koji su učestvovali i glasali za realokaciju sredstava tokom prethodnog glasanja.

„Međutim, kada sam saznao da sam ja jedini iz stranke na tom spisku, ja sam se konsultovao sa ljudima iz stranke, i odlučio sam da ja sam neću ići na su sjednicu. Ja sam član SNSD-a i tu piše SNSD Milorad Dodik, ne piše ni Mitar Mirić ni Marinko Umičević ni Vlado Đajić, znači neke instrukcije moramo slijediti“, ističe on.

S obzirom da navedeni odbornici ili neće doći na nastavak sjednice ili neće podržati rebalans, matematika kaže da gradonačelnik gubi potrebnu većinu od 16 odbornika za usvajanje ovog dokumenta.

Važno je naglasiti da se o podršci za rebalans još uvijek nisu oglasili odbornici Ujedinjene Srpske i Socijalističke partije koji su dali svoje potpise za održavanje sjednice, a članovi su stranaka koje čine skupštinsku većinu.

Srđan Banović, BL portal