Dopis Stanivukoviću za razgovor o budžetu: Skupštinska većina spremna za razgovor

01.04.2021. | 10:47

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić pozvao je danas banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića da u što skorijem roku zakaže sastanak sa predstavnicima svih političkih subjekata u lokalnom parlamentu radi dogovora o održavanju vanredne skupštinske sjednice, na kojoj bi se raspravljalo o gradskom budžetu.

Ilić je naveo da je poziv gradonačelniku uputio danas, te dodao da bi na dnevni red vanredne sjednice trebale da budu uvrštene dvije tačke – prijedlog budžeta za ovu godinu i prijedlog odluke o izvršenju budžeta.

On smatra da je prethodno potrebno održati zajednički sastanak na kojem bi se pokušali usaglasiti stavovi gradonačelnika i skupštinske većine.

“U drugom dijelu jučerašnje sjednice moglo se vidjeti da postoji šansa za dogovor i da svi subjekti u Skupštini grada dođu do usaglašavanja stavova”, rekao je Ilić.

On je istakao da je stav skupštinske većine jasan, te da Banjaluka treba da usvoji budžet i da je to moguće u narednoj sedmici, ukoliko isto mišljenje ima i gradonačelnik.

“Nalazimo se u situaciji koja nije jednostavna ni politički niti ekonomski, ni na bilo koji drugi način i smatramo da je na ovaj način možemo relativno brzo riješiti, ali nam je za to potreban dogovor svih strana”, rekao je Ilić.

Govoreći o prijedlogu Stanivukovića da se usvoji devet od 11 amandmana koje je uputila skupštinska većina na prijedlog budžeta, Ilić je rekao da ti amandmani nisu mogli biti usvojeni jer su to novi amandmani, koji uključuju nove cifre.

“Na primjer, za pomoć zdravstvenim radnicima planirali smo da isplatimo četiri miliona KM, a jučerašnjim amandmanom gradonačelnika je predviđeno oko 100.000 ili 150.000”, rekao je Ilić.

On je dodao i da skupštinska većina smatra da nema smisla da se amandmani koje je predložila usvoje, ukoliko ih gradonačelnik neće uvrstiti u budžet.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u gradskoj skupštini Dragoslav Topić pozvao je Stanivukovića da se vrati u zakonske okvire, na čemu i sam insistira, te da amandmane predlaže u skladu sa Poslovnikom, a ne da ih usmeno predlaže.

“Gradonačelnik se poziva na Poslovnik, a zatim u večernjim časovima kaže da neće izvršavati amandmane koje mi usvojimo i koji njega ne interesuju, te da će na taj način kršiti na zakonit način donesenu odluku o izvršenju budžeta”, rekao je Topić.

On je pozvao Stanivukovića da ispoštuje Zakon o budžetskom sistemu, te da u skupštinsku proceduru uputi novi prijedlog budžeta u skladu sa Poslovnikom.

“Što se nas tiče, to može da bude i u nedjelju u večernjim časovima, samo neka najavi i dočekaćemo raširenih ruku novi prijedlog budžeta, koji je usaglašen i koji će zadovoljiti potrebe svih građana Banjaluke”, rekao je Topić.

On je dodao da skupštinska većina i SNSD neće nasjedati na jučerašnje provokacije, podjele građana, niti će izvoditi građane na ulicu, te da je njihova primarna politika razvoj grada.

Odbornik Ujedinjene Srpske u gradskoj skupštini Neven Stanić rekao je da je Prijedlog budžeta, koji juče nije usvojen na gradskoj skupštini, alibi za nemire i sukobe, ali i političke promocije.

“Na sceni je pokušaj da se napravi sukob Banjalučanina protiv Banjalučanina, što je neprimjereno, nepotrebno i neprihvatljivo, kao i da se budžet koristi kao instrument za sukobe“, rekao je Stanić.

Podsjećanja radi, odbornici Skupštine grada Banjaluka juče nisu usvojili Prijedlog gradskog budžeta za 2021. godinu u iznosu od 149,4 miliona KM.  Uzdržano je bilo 17 odbornika, 12 za, a jedan odbornik je glasao protiv predloženog budžeta.