Dokle se došlo sa izradom Urbanističkog plana Banjaluke?

25.01.2019. | 11:17

Banjaluka decenijama nema Urbanistički plan koji bi trebalo da definiše uređenje grada i pitanje je kako će on izgledati kada ga konačno dobije s obzirom da će se i dalje mijenjati regulacioni planovi kako bi se zadovoljili planovi Grada, ali i pojedinaca.

Već godinama je ustaljena praksa da na svakoj Skupštini grada bude usvojeno desetak izmjena ili novih RP koji su formirani bez smjernica koje bi pružio Urbanistički plan. Njihovo prihvatanje je uglavnom prećeno jednom ili nijednom primjedbom odbornika, a javnosti još manje.

Bilo je i izuzetaka od kojih je sigurno među poznatijim RP koji definiše izgled užeg jezgra Banjaluke koji obuhvata oko 50 hektara zemljišta na najatraktivnijoj poziciji u gradu, a koji je gradski parlament usvojio decembru prošle godine.

U pitanju je dokumenat koji je bio u izradi više od jedne godine i čija su prostorno planska riješenja izazvali veliku pažnju javnosti koja je imala brojne sugestije i primjedbe. Među spornim tačkama je to što taj dokumenat dozvoljava gradnju solitera u centru te što nije predvidio očuvanje posljednje kaldrme u Banjaluci.

Tu je i izrada RP za interpolaciju društvenih sadržaja na užem području grada Banjaluke. Ovim planom predviđeno je da se na više lokacija grade stambeno-poslovni objekti, s tim da bi Grad u tim zgradama dobio poslovne prostore koje bi služile za društvene sadržaje, a ostalo bi bilo vlasništvo privatnih investitora.

Jedna od predloženih lokacija je lani bila u Novoj Varoši i to na uglu ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića što je izazvalo pobunu mještana ovog naselja. Naime radilo se o jednoj od rijetkih zelenih površina koja je još slobodna u ovoj gusto izgrađenoj MZ a koju su mještani željeli da sačuvaju pod svaku cijenu. Nakon primjedbi i višednevnih protesta mještana Grad je povukao ovu lokaciju iz ovog dokumenta.

Ispostavilo se da to nije jedina problematična lokacija u tom RP. Druga je kod Gradskog mosta na mjestu gdje se nalazi baraka koju Udruženje “Zdravo da ste” koristi za potrebe omladinskog centra. Plan je da na mjestu gdje je sada baraka bude objekat koji će u prizemlju imati prostor za društvene sadržaje dok su četiri sprata iznad namijenjena za hotel.

-Mi prvi vam možemo reći da je baraka dala sve najbolje od sebe od kada je sagrađena do danas, tako da do nekakve promjene mora doći. Isto tako, ovaj prostor nije pogodan za gradnju čvrstih objakata, iz više razloga, a što je potvrđeno i u dokumentu Lokalni ekološki akcioni plan Grada Banjaluka – navedeno je u objavi ovog udruženja koju su uputili putem društvenih mreža.

Pošto se nacrt ovog RP nalazi na javnom uvidu do 25.januara pozvali su sugrađane da posjete MZ Obilićevo u Cara Lazara 52 i ostave svoje mišljenje.

-Zadnji put smo mi jedini napisali primedbu na dio RP koji se odnosio na lokaciju gdje je naš omladinski centar. Često se žalimo da se odluke donose, a da nas nisu pitali. Ovaj put imamo svi priliku da reagujemo i iznesemo svoje mišljenje, pa dragi sugrađani izvolite – poručili su iz ovog udruženja.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da izmjena regulacionih planova i izrada Urbanističkog plana ne utiče jedno na drugo.

– Bilo je nekih ideja da se zaustave izmjene RP, ali problem je što niko ne može da kaže kada će se završiti izrada novog Urbanističkog plana. Kada bi zaustavili izmjene ovih dokumenata to bi značilo da se zaustavi potpuno grad i da se ne može ništa mijenjati i to nije prihvatljivo tako da zahtjevi građana za izmjene RP ali i naši zahtevi oko centra grada, „Centar-Aleje“ i „Čajeveca“ ide nesmetano – kazao je Radojičić

Zadnji Urbanistički plan grada je iz 1974 godine i Radojičić nije mogao precizirati kada će početi izrada novog.

– Jednu godinu je trajao postupak žalbi firmi na uslove koje smo mi bili predvideli u tenderu. Grad je bio postavio vrlo visoke kriterije jer smo željeli da dobijemo najbolje moguće izvođače. Na žalost zbog žalbi raznih firmi nama je Agencija za javne nabavke uglavnom obarala kriterijume na jedan nivo koji je znatno niži od onoga što smo mi željeli – objasnio je Radojičić.

Izrada Urbanističkog plana

Igor Radojičić je naveo da je za sada samo provedena prva faza kod izbora projektanta za izradu novog Urbanističkog plana.

– Radilo se o kvalifikacionoj fazi u kojoj su se prijavljivale zainteresovane projektanstke kuće ili konzorciji i u tom krugu se ocjenjivalo da li oni ispunjavaju uslove. Sva tri prijavljena aplikanta, jedan je pojedinačni a dva su konzorcijuma, ispunili su uslove i prošli su tu prvu fazu i sada idemo u izbor izvođača.

U drugoj fazi se radi ocjena prijava u kojoj se vrednuje više kriterijuma, a između ostalog i najniža ponuđena cijena. Kada bude izabran izvođać opet dolazimo kod mogućnosti da dođe do žalbi. Ja se nadam da ih neće biti te da će to biti okončano u narednih mdesec dana i da ćemo dobiti najboljeg ponuđača, ali teško je to predvidjeti – rekao je Radojičić.

 

Izvor:(SrpskaInfo)