Dodik o izgradnji mosta u Česmi: Srpska obezbijedila pet miliona maraka

Republika Srpska obezbijedila je pet miliona KM za izgradnju mosta preko Vrbasa u banjalučkom naselju Česma, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je danas posjetio lokaciju na kojoj je planirana gradnja.

Dodik je pozvao Gradsku upravu Banjaluka da riješi imovinsko-pravne odnose i izda građevinsku dozvolu kako bi što prije počeli radovi, budući da je novac spreman.

“Most je veoma važan da bi se uspostavila normalna saobraćajna komunikacija sa centrom grada iz ovog naselja u kojem živi više od 6.000 stanovnika”, rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da je potrebno što prije riješiti imovinsko-pravne odnose, te napraviti revidirani projekat izgradnje mosta, da bi se mogao raspisati tender.

“Ovo bi trebalo da bude zajednički projekat svih institucija vlasti. Riječ je o izgradnji savremenog mosta dugačkog 150 metara sa pješačkim i biciklističkim stazama”, rekao je Dodik.

On je ponovio da su sredstva obezbijeđena, te upozorio da, ukoliko se bude čekalo sa početkom izgradnje mosta do kraja godine, može se desiti da bude potrebno dodatnih milion ili dva miliona KM.

“Gradska uprava treba to što prije da riješi, te da uvaži interese ljudi koji na ovoj lokaciji imaju zemlju i imovinu. Spreman sam, ukoliko Gradska uprava to ne riješi, da mi obezbijedimo nedostajući dio sredstava, jer smo zainteresovani da to ide što prije”, rekao je Dodik.

On je naveo da je Direkcija za puteve Republike Srpske u prošloj godini uložila više od šest miliona KM na području Banjaluke rješavajući ulaze i druge komunikacijske probleme u gradu.

“Krajnje je vrijeme da sa Gradskom upravom pokrenemo razvoj grada, jer ima mnogo projekata, te ćemo vrlo brzo izaći sa novim investicijama u gradu”, rekao je Dodik.

Vršilac dužnosti direktor preduzeća “Putevi Republike Srpske” Davor Kostrešević rekao je da je preduzeće spremno da već sutra potpiše memorandum o razumijevanju sa gradom Banjaluka.

“Međutim, za pokretanje bilo kakve javne nabavke za izvođenje radova za koje su `Putevi Srpske` izdvojili sredstva neophodno je da od grada dobijemo revidiran projekat, građevinsku dozvolu, te riješene imovinsko-pravne odnose”, napomenuo je Kostrešević.

Predsjednik mjesne zajednice Česma Miladin Maličević rekao je da stanovnici ovog naselja već osam godina iščekuju da počne gradnja novog mosta, jer je stari srušen u velikim poplavama.

“Ovih osam godina funkcionišemo preko zaobilaznice koja znatno usporava funkcionisanje građana, ali i razvoj ovog naselja”, naveo je Maličević.

On je istakao da niko od stanovnika koji imaju zemlju na lokaciji na kojoj most treba da bude izgrađen nije protiv radova, niti eksproprijacije, ali da su protiv toga da imovinu daju u bescjenje.

Lokaciju na kojoj je planirana gradnja mosta danas je, zajedno sa Dodikom i Kostreševićem, posjetio i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić.

Ostavite komentar: