“Grad da pomogne UKC-u”: Đajić primijetio da Stanivuković ne nosi masku

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je obraćajući se na vanrednoj sjednici Skupštine grada Banjaluka da su troškovi ove zdravstvene ustanove ogromni i pozvao je Gradsku upravu da nađe sredstva u budžetu i pomogne UKC-u.

Dodao je da su u toku prošle godine na UKC RS pregledali oko 20.000 oboljelih pacijenata, ko 5.000 hospitalizovali, te je 800 ljudi bilo na respiratoru.

“Trenutno imamo oko 250 hospitalizovanih pacijenata, oko 30 pacijenata na respiratoru, a samo u toku jučerašnjeg dana smo pregledali oko 100 pacijenata i primili njih 34. To je veliki posao za zdravstvene radnike”, rekao je Đajić.

Pozvao je Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, da svojim ličnim primjerom da nosi masku ukaže građanima da moraju nositi maske.

“Primijetio sam da on i njegovi saradnici ne nose maske te su loš primjer građanima”, naveo je Đajić.

Dodao je da gradovi širom RS pomažu bolnicama koje zbog pandemije virusa korona imaju velike troškove.

“Iako bolnica nije u nadležnosti gradova, navodim Doboj kao primjer koji je u toku prošle godine ovoj zdravstvenoj ustanovi pomogao sa milion KM. Troškovi UKC RS su ogromni i apelujem na Gradsku upravu da u budžetu nađe sredstva kako bi pomogla našoj ustanovi za kupovinu novih testova, lijekova i jednog pokretnog CT-a”, kazao je Đajić.

Šeranić: Moramo hitno reagovati

Obraćajući se odbornicima u Skupštini grada Banjaluka, ministar zdravlja i socijalne zastite RS Alen Šeranić rekao je da moraju hitno reagovati da ne dođe do strmoglavog rasta broja zaraženih.

“Moja namjera nije da držim nekome lekcije šta treba da se čini, ali ono sto zajednički trebamo učiniti je da zaustavimo rast broja zaraženih. Važno je da odmah djelujemo. Za sedam dana u Banjaluci je broj zaraženih porastao za 100 odsto. Ako se nastavi taj eksponencijalni rast možemo doći u problem. Grad ima ovlaštenja mimo Republičkog štaba za vanredne situacije da donese svoje mjere koje su restriktivnije”, naveo je Šeranić.

Kazao je da je gradonačelnik Draško Stanivuković na jučerašnjem sastanku u Vladi RS izrazio spremnost da reaguje.

Sjednici prisustvuju gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović, te odbornici Skupštine grada.

Vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka održava se zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane virusom korona i konstantnim povećanjem broja zaraženih.

Ostavite komentar: