Ispod mašne – plakat! Đajić o Stanivukovićevim projektima: On je najveća štetočina

21.12.2023. | 12:37

Predstavnici skupštinske većine u Skupštini grada Banjaluka, predvođeni predsjednikom Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vladom Đajićem, došli su danas pred Gradsku upravu gdje su uputili nekoliko pitanja gradonačelniku Drašku Stanivukoviću u vezi sa trošenjem novca iz gradskog budžeta.

Đajić je novinarima rekao da su ovdje danas došli da pitaju Gradsku upravi i Draška Stanivukovića gdje je ove godine potrošio 230 miliona maraka, od čega 30 miliona kredita koje su odobrili.

“Želimo da se radi po zakonu i da svi znaju gdje se troši novac. Ne znamo šta želi u rebalansu gdje će da troši pare od kredita. Sve što je u interesu građana za nas je prihvatljivo. On je najveća štetočina, on je za nas bivši gradonačelnik”, rekao je Đajić i dodao da imaju kandidata za gradonačelnika, ne precizirajući o kome se radi.

Đajić pita Stanivukovića i gdje je potrošio silne milione mimo gradskog budžeta koji je usvojio narod, odnosno narodni predstavnici, odbornici gradske Skupštine

„Da ga pitamo da li je istina da je on trošio te milione tamo gdje om ima neku ličnu korist. Pozivamo organe da to istraže i da zajedno pitamo gdje je svake godine potrošio preko 200 miliona gradskih para a ništa ne vidimo da je Banjaluci urađeno“, izjavio je Đajić.

Neven Stanić, odbornik Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka, rekao je da su određeni projekti urađeni iako nisu bili predviđeni budžetom, dok s druge strane, oni projekti koji su bili u budžetu i koji su planirani nisu realizovani.

„Mi smo, Ujedinjena Srpska, na neki način forsirali nastavak radova na mostu u Docu. Iako su bile obezbijeđena sredstva u budžetu, niko ne prelazi preko mosta u Docu niti vidite da se nešto radi tamo. Druga stvar jeste osnovna škola u naselju Paprikovac. Bila su planirana i projektovana sredstva za otkup zemlje jer je tamo regulacionim planom predviđeno da se pravi osnovna škola, ništa nije urađeno“, rekao je Stanić i kao još jedan primjer naveo je izgradnju vrtića na Paprikovcu.

Boran Bosančić, predsjednik Gradskog odbora DЕMOS-a Banjaluka, kaže da ova stranka smatra da nisu bila dovoljna ulaganja u seosku infrastrukturu.

„Želimo da istaknemo da je 1,3 miliona sredstava predviđeno za podsticaje u poljoprivredi i da je od toga realizovano vrlo malo, skoro ništa“, izjavio je Bosančić i dodao da će prijedlog DЕMOS-a biti da se izdvoje značajnija sredstva za 2024. godinu.

Bosančić je istakao da je vrlo teško govoriti o kreditu jer odbornici i dalje nemaju sve neophodne materijale kako bi raspravljali o kreditu i rebalansu, a kamoli nešto usvojili.

Predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije Velibor Stanić naglasio je da se sada traži rebalans i kreditno zaduženje, a prije nekoliko mjeseci su odobrili kredit za Akvanu koji ni danas nije realizovan.

“Zanima nas zašto iz kredita nisu sredstvima izmirili dugove kada govorimo o Akvani”, pitao je Stanić.

Podršku skupštinskoj većini pružio je i potpredsjednik Skupštine Grada Saša Čudić  koji je istakao da niko nije protiv razvoja, ali bi bili najsretniji da je budžet još veći.

“Ko god plasira priču da je koalicija protiv razvoja grada, griješi. Rebalans nismo vidjeli, a gradonačelnik tražio vanrednu sjednicu bez rebalansa samo sa jednom tračkom gdje bi govorili o kreditu. Kredit nije problem i u svakom poslovanju se traži”, pojasnio je Čudić.

Pitao je zašto se sada traži kredit za socijalna davanja ako su ista davanja izdvojena.

“Gradonačelnik tek sada vidi posljedice svoje populističke politike. Ko ga je tjerao da priključak za vodu bude besplatan, time je načinjena šteta Vodovodu u iznosu od tri miliona”, rekao je Čudić.

Foto naslovna: ATV