Đački “Hljeb” humanosti: Humani projekat banjalučke Medicinske škole

Banjalučka Medicinska škola je pokrenula projekat “Hljeb”, kroz koji objedinjuje različite predmete, ali i humanost raznim donacijama Udruženju građana “Mozaik prijateljstva”.

Prema riječima Sanje Đurić, nastavnice srpskog jezika u Medicinskoj školi Banjaluka, projekat “Hljeb” je dio projektne nastave i STEAM projekta TABLA, koji je osmišljen na principu integrisanja različitih oblasti izučavanja u nastavnom procesu, u okviru jedne zajedničke teme.

“Protekle školske godine osmislila sam projekat SRCE, koji je takođe protekao na isti način. Dakle, u dvomjesečnom radu, učenici i profesori istražuju tematske cjeline koje su u vezi sa okvirnom temom ‘Hljeb’ i prezentuju ih kroz predavanja”, objasnila je ona za “Nezavisne novine“.

Kako kaže, predavanja traju od 8. do 15. maja u Medicinskoj školi.

“Uključeni su, pored srpskog jezika, koji je dio svakog predavanja sa temom ‘Semantika lekseme hljeb’ u književnim djelima, i ostali predmeti: osnovi preduzetništva, bolesti zuba, osnovi kliničke medicine, psihologija, matematika i vjeronauka”, istakla je ona.

Pored različitih pristupa i analiza u nizu predavanja, kako kaže, organizovana je i humanitarna akcija u istom terminu pod nazivom “Mrvice ljubavi”, u okviru koje će sav prikupljeni novac na nivou škole biti uručen Udruženju građana “Mozaik prijateljstva”.

“Takođe, Poljoprivredna škola Banjaluka uključila se u projekat predavanjem na temu “Tehnologija izrade hljeba”, ali i u humanitarni dio, gdje je planirano da jedan dio proizvoda uruče pomenutom udruženju”, naglasila je ona.

Pored niza drugih aktivnosti učenika Medicinske škole, ovakav vid rada i integracije različitih predmeta i korelacije kroz ostvarene pristupe u istraživačkom radu, kako ističe, smatraju veoma produktivnim i svrsishodnim, jer pružaju široko, primjenljivo obrazovanje i kulturu života.

“Jedan od ciljeva ovog projekta je da objedini nekoliko školskih predmeta koji obrađuju istu temu, ali svako o njoj govori sa svog aspekta istraživanja”, rekla je Anđela Zrnić, učenica Medicinske škole i dodala da joj je drago što ove godine učestvuje u predavanju “Semantika lekseme hljeb u književnim djelima”.

“Cilj ovog predavanja je bio da pronađemo povezanost između različitih djela, u kojima se, metaforički ili direktno, spominje hljeb”, objasnila je ona.

Ovom prilikom Anđela je iskazala veliko zadovoljstvo ovim projektom.

“Veoma sam zadovoljna ovim projektom, jer smo razbili monotoniju i, pored obaveznih školskih lekcija, ubacili malo istraživačkog rada”, zaključila je Zrnićeva.

Ostavite komentar: