Direktor banjalučkog Vodovoda pokreće upravni spor: Optužio Grad za nezakonito imenovanje Nadzornog odbora

Direktor banjalučkog “Vodovoda” Zoran Popović rekao je danas da će akcionari tog preduzeća sutra pokrenuti upravni spor, jer smatraju da je aktuelni Nadzorni odbor, koji je sazvao sjednicu Skupštine akcionara i koga je imenovao grad Banjaluka, izabran nezakonito i mimo Statuta firme.

“Na minuloj sjednici Skupštine akcionara većinski vlasnik – Grad Banjaluka je mimo dnevnog reda, zakona i našeg statuta mijenjao dnevni red, ne sačekavši da se produži mandat starim članovima Nadzornog odbora, već je imenovao svoj, odnosno novi”, rekao je Popović novinarima.

On je rekao da prihvata političke odluke, ako one to jesu, ali dodaje da treba poštovati zakonske procedure u pogledu imenovanja Nadzornog odbora.

“Zakonske procedure na tom planu nisu poštovane i rađene su naprečac. Dakle, ne priznajemo odluke današnje Skupštine akcionara i pozivamo gradonačelnika Draška Stanivukovića da primijeni iste aršine kao prilikom odluke Skupštine grada u vezi sa naknadama porodiljama i zdravstvenim radnicima kada je zatražio ustavnost te odluke. I mi, prema istim aršinima, tražimo od Grada da primijeni zakonitost i ustavnost odluka naše firme”, rekao je Popović.

On je napomenuo da je “Vodovod” pozitivno radio u proteklom periodu, te da je presedan što Gradska komisija za korporativno upravljanje nije podržala godišnji izvještaj ovog preduzeća, prema kojem su poslovni prihodi u plusu 250.000 KM.

“Povećali smo prihode za dva miliona KM, a rashode smanjili za pola miliona KM. Smanjili smo i broj zaposlenih za 24 i imamo jedno domaćinsko poslovanje u protekle četiri godine”, istakao je Popović.

On kaže da je taj rezultat ostvaren uprkos tome što je lani, pod uticajem pandemije virusa korona, zabilježen pad prihoda jer nije obračunavana potrošnja vode privrednim subjektima.

“Dakle, nekorektno je od Gradske uprave i Komisije za korporativno upravljanje da ne podrži ovaj izvještaj, iako je to učinio Nezavisni i naš odbor za reviziju, kao i prošli Nadzorni odbor”, rekao je Popović.

Izvršni direktor “Vodovoda” za pravne poslove Boran Bosančić rekao je da je današnja Skupština akcionara sazvana da se napravi priprema za razrješenje članova uprave te firme.

Kada je riječ o imenovanjima Nadzornog odbora, Bosančić je rekao da je na majskoj sjednici Skupštine akcionara došlo do promjene dnevnog reda kada su imenovani vršioci dužnosti Nadzornog odbora.

On je rekao da shodno kršenju određenih odredaba Zakona o privrednim društvima, “Vodovod” smatra da je odluka o izboru Nadzornog odbora ništavna.

“Tražićemo od sutra, zajedno sa drugim akcionarima, sudsku zaštitu, kao i privremenu mjeru da se odluke o izboru Nadzornog odbora stave van snage do okončanja sudskog postupka”, rekao je Bosančić.

Konferenciju predstavnika “Vodovoda” je najavio Gradski odbor SNSD-a Banjaluka, navodi agencija Srna.

Ostavite komentar: